Журнал «Нова хата» за березень 1926 року радить галицьким господиням, які страви готувати в час посту. Окрім рецептів (як казали – переписів) страв, пропонувався зразок меню на тиждень. Отже:
“Неділя: Горохова зупа з грінками. Капуста, фарширована рижом з грибами. Пляцки з бульби зі сметаною.
Понеділок: Зупа з бульби з чісником. Яйця на оцті. Клюцки з сиром.
Вівторок: Грибова зупа з лазанками. Мариновані оселедці з печеною бульбою. Кулеша випікана з бринзою.
Середа: Фасольова зупа з чісником. Солодкі вареники. Узвар з яблук.
Четвер: Цитринова зупа з рижем. Фаршировані яйця. Краяні клюски з елементалями.
П’ятниця: Борщ з ушками. Січеники з оселедців. Гречані вареники з сиром.
Субота: Капусняк. Бульба випікана з яйцями. Риж з яблуками”.
Є у журналі й перепис деяких страв. Наприклад, можна дізнатися, як готувати гречані вареники з сиром:
Приготування тіста: 7 dkg (70 г) гречаної муки запарити кип’яченим молоком, або водою і посолити. Тісто має бути дуже густе. Кількість молока не можна точно вказати, бо це залежить від якості борошна. Сухе борошно забере більше молока, вогке – менше. Тісто добре вимісити ложкою, щоб не залишилося грудочок і охолодити. Пізніше всипати 15 dkg (150 гр) пшеничного борошна, вимісити тісто і викласти на стільницю. Виробити валок діаметром 4 см, який порізати на шматочки по 2 см. Кожен шматочок розтачати на круг товщиною 1 см, покдасти на нього начинку з сиру і заліпити.
Приготування сиру: 85 dkg хорошого сухого сиру протерти крізь сито, посолити до смаку, вбити 2 яйця й вимісити добре ложкою.
Особливості проготування: Вареники варити до того часу, поки не почнуть тріскати. Вийняти на друшляк, а коли вода стече, виложити вареники на полумисок і полити щедро «румяним» маслом.
Тогочасна лексика й орфографія збережена.
Читайте нас у тг