Прикарпатців попереджають про те, що в Харківській та Луганській областях виявили два випадки захворювання ботулізмом, які пов’язані із вживанням риби в’яленої, ляща. Про це повідомляє Держпродспоживслужба Івано-Франківської області, пише ПІК.
З метою недопущення погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо захворювання на ботулізм Держпродспоживслужби доводить до відома операторів ринку та споживачів про можливий обіг небезпечної рибної продукції та фальсифікацію документів на неї.
У разі встановлення фальсифікації – повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або територіальні управління.
Довідково, ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
- сильно виражена сухість у роті,
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
- запаморочення,
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Читайте також у ПІК:
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг