Івано-Франківськ

День пам’яті жертв ДТП: 10 найбільш резонансних аварій на Прикарпатті (ФОТО)

2 842 українців загинуло на дорогах України за 10 місяців поточного року.

Щороку в третю неділю листопада у всьому світі відзначають день пам’яті жертв ДТП аби нагадати людям про масштаби смертності і травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Цьогоріч цей день припадає на 15 листопада.

Між війнами та дорожньо-транспортними пригодами є одна схожість: найчастіше їхніми жертвами стають молоді люди чоловічої статі, а рани й травми однаковою мірою жахливі.

ПІК вирішив пригадати найбільш резонансні дорожньо-транспортні пригоди, які цьогоріч трапилася на дорогах Івано-Франківщини.

125560382 2727587040829426 2960129348132915832 n

Дата: 13 січня. Місце: село Залужжя, Рогатинський р-н.
Подробиці: 24-річний водій Renault, мешканець району, рухаючись дорогою М-12 сполученням «Стрий-Знам’янка-Тернопіль» не впорався з керуванням та з’їхав в кювет.
Наслідки: медики констатували смерть двох пасажирок транспортного засобу – 48-річної та 20-річної мешканок Рогатинського та Галицького районів. Водія доставили в медичний заклад.

Дата: 18 квітня. Місце: м. Івано-Франківську.
Подробиці: в нічний час на вулиці Гаркуші автомобіль “Ауді” в’їхав у будинок. Автівка зазнала значних пошкоджень, а двох пасажирок – матір та доньку – довелося «вирізати» з салону.
Наслідки: 12-річна дитина отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, забою головного мозку, закритого перелому обох кісток правого передпліччя, перелому потиличної кістки зліва. Її мати, 1985 р.н., отримала тілесні ушкодження у вигляді політравми. О 4:45 19 квітня від отриманих травм жінка померла у реанімаційному відділенні лікувального закладу.

Дата: 22 червня. Місце: м. Івано-Франківську.
Подробиці: о 2-й годині ночі на перехресті вулиць Грюнвальдська – Василіянок трапилася ДТП за участю автомобілів «Lexus» та «Daewoo Lanos». Як встановлено, 31- річна водійка автомобіля «Lexus» та пасажир рухались вулицею Грушевського. Обоє не травмувались. 26-річний водій автівки «Daewoo Lanos» прямував по вулиці Василіянок.
Наслідки: у результаті аварії водій автомобіля «Daewoo Lanos» від отриманих травм загинув на місці події. У водійки «Lexus» відібрано кров на перевірку стану сп’яніння.

Дата: 22 червня. Місце: село Яблуниця, Верховинський р-н.
Подробиці: через повінь та складні погодні умови позашляховик “Opel Frontera” впав у гірську річку Білий Черемош. У транспортному засобі перебували двоє осіб. впало в річку Білий Черемош.
Наслідки: тіло жінки, яка знаходилася в автомобілі, витягли того ж дня після обіду. Натомість, пошуки водія тривали тиждень і не припинялися, проте були ускладнені через високий рівень води у водоймі. Чоловіка без ознак життя знайшли місцеві мешканці на березі річки Черемош, у селі Рибне, Косівського району, близько 28-го червня.

Дата: 9 серпня. Місце: селище Перегінське, Рожнятівський р-н.
Подробиці: у лобовому зіткненні автомобілів “Mercedes Benz Vito 120” та “ВАЗ-217230”. 26-річний водій «Мерседесу» був нетверезим — у його крові виявили 2,42 проміле алкоголю.
Наслідки: загинули троє людей, а ще двоє, у тому числі дитина, потрапили до лікарні. Зокрема, водій “ВАЗу”, 32-річний чоловік, а також 62-річний та 57-річний пасажири авто загинули на місці події. 26-річний пасажир та дворічна дитина, які також їхали у “ВАЗі”, травмувалися. Обоє отримали травму голови та тулуба. Їх медики госпіталізували до Перегінської лікарні.

Дата: 18 серпня. Місце: між селами Боднарів та Вістова, Калуський р-н
Подробиці: на трасі Калуш – Франківськ зіткнулися “Део Ланос” і трактор “Джон Дір”. Слідчими встановлено, що водій «Део», виконуючи маневр обгону, на закритому повороті виїхав на зустрічну смугу руху і зіткнувся з трактором.
Наслідки: У результаті аварії на місці події загинули троє пасажирів легковика. Загиблі – мешканці Івано-Франківська, дві сестри (1955 і 1952 р. н.) та їхній брат 1962 р. н. Водій – їхній знайомий, зараз перебуває у реанімації. Водій трактора не постраждав у ДТП. У водіїв відібрано кров для перевірки стану сп’яніння.

Дата: 5 вересня. Місце: м. Коломия
Подробиці: аварія сталася у нічний час, біля 3:00, в якій не розминулися легкова автівка «ВАЗ 2102» та вантажівка «MAN» (на іноземній реєстрації). Легковик рухався в сторону Івано-Франківська, а водій МАН – в напрямку Чернівців. Проте він зупинився на зустрічній смузі руху, щоб допомогти іншому водію вантажівки, у якого виникла поломка.

da9b28d 3

Наслідки: внаслідок аварії загинуло чотири чоловіки, які перебували в легковому автомобілі. Працівники пожежно-рятувальної служби за допомогою гідравлічного інструменту провели заходи щодо деблокування тіл загиблих осіб із кузова пошкодженого автомобіля. Водій вантажного автомобіля не постраждав.

674a031 1

Дата: 21 вересня. Місце: село Город, Косівський р-н
Подробиці: 33-річний водій рухався у напрямку Верховини автомобілем “Шкода Октавія”, але біля 22:00 не справився з керуванням і допустив з’їзд з проїжджої частини дороги. У результаті автомобіль опинився у кюветі, вдарився до бетонної труби і перекинувся. В транспортному засобі крім водія знаходилися двоє пасажирів (мешканці села Соколівка).
Наслідки: 24-річний пасажир, який сидів спереду, загинув на місці події, а інший 22-річний пасажир доставлений без свідомості в реанімаційне відділення медзакладу. Після ДТП водій, мешканець Соколівки, втік з місця аварії і залишив без допомоги пасажира, який перебував не межі життя та смерті. Наступного дня винуватець ДТП сам прийшов у поліцію, втім надати покази він відмовився.

Дата: 10 жовтня. Місце: м. Яремче.
Подробиці: водій «Volkswagen Touareg» не впорався з керуванням та вилетів в урвище. Окрім водія, в салоні знаходилося ще п’ятеро людей.
Наслідки: двоє осіб загинули на місці, їм було 31 і 24 роки. Ще трьох терміново госпіталізували. У 27-річного водія перелом лопатки і закрита черепно-мозкова травма. У 25-річного пасажира діагностували політравму та струс головного мозку. Ще в одного 24-річного пасажира переламані кістки.

Дата: 1 листопада. Місце: м. Калуш
Подробиці
: 62-річний водій «Volkswagen Passat» не врахував дорожньої обстановки, швидкості руху та виїхав на зустрічну смугу руху, де біля 13:10 на об’їзній в Калуші здійснив зіткнення з автомобілем «Peugeot 308».

1 lystopada 2

Наслідки: водій та пасажирка автомобіля «Volkswagen Passat» від отриманих травм загинули на місці події. 33-річний мешканець Тернополя, водій автомобіля «Peugeot 308» та його пасажирка не постраждали.

1 lystopada

Коментар:
Володимир ГОЛУБОШ, очільник ГУ НП в Івано-Франківській області:

«За 9 місяців цього року на автошляхах нашої області  трапилося 2407 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинули 78 і травмувалися 629 людей. Якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року, то загальна кількість ДТП дещо зросла – на 1,7 %, проте на 13 % менше зареєстровано аварій із постраждалими.

Також на 26,4 % менше загинуло людей (у 2019 році – 106) і майже на 20 %  менше травмувалося (2019 рік – 782 особи). До речі, кількість цьогорічних ДТП із постраждалими, а також загиблих і травмованих істотно зменшилася і в порівнянні з 2018 роком.

Найбільше зростання кількості ДТП з потерпілими цього року зафіксовано у Тлумацькому, Городенківському, Рогатинському та Рожнятівському районах.  Якщо ж брати в абсолютних цифрах, то в Івано-Франківську, порівняно з минулим роком, кількість загиблих зросла  з 5-ти до 9-ти чоловік, Коломийському – з 13 до 16, Калуському – з 8-ми до 9-ти осіб.

Найчастіше люди гинуть під час наїзду на пішоходів – 36 % від загальної кількості смертей на дорогах, унаслідок зіткнення транспортних засобів – 25 %, перекидання і наїзду на перешкоду – відповідно 14 і 13 %.

Найбільшу кількість ДТП із постраждалими  зафіксовано в серпні та червні, а «найнебезпечніші» дні тижня – п’ятниця і понеділок. Пік аварійності припадає на 15:00, а із загибеллю та каліцтвом – на 18:00. Не хочеться перевантажувати інтерв’ю цифрами, але, на мою думку, учасникам дорожнього руху варто пам’ятати про цю статистику й робити висновки».

Довідково

З початку 2020 року понад 2842 громадян України загинули внаслідок дорожньо-транспортних пригод. Про це у Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій повідомили в прес-службі Нацполіції.

“15 листопада – Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій. В Україні тільки за цей рік на дорогах обірвалося життя 2842 наших громадян. Ніхто з них не очікував, що ось так доля може змінитися в одну мить і назавжди. Необхідно пам’ятати про тих, чиї життя забрали автоаварії, підтримувати тих, хто вижив, вшанувати пам’ять і висловити співчуття членам їхніх сімей. Також ще раз нагадати один одному про взаємну відповідальність на дорогах”, – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що в період з 1 січня по 31 жовтня 2020 року в Україні сталося 135 626 ДТП (на 5811 аварій більше, ніж за аналогічний період 2019 року), з них 21 694 ДТП – з постраждалими.

Читайте також: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено