Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: поява отців-єзуїтів та будівництво колегіуму

Понад 300 років тому у Станіславові (нині – Івано-Франківську) оселилися отці-єзуїти.
YUzef Pototskyj

Юзеф Потоцький

Юзеф Потоцький, на відміну від свого батька Анджея, був шанувальником ордену єзуїтів і поставив собі за мету створення колеґіуму у давньому Станіславові. Як свідчить інформація, що зберігається в архівах закону «Листи до генералів». З цією метою Потоцький звернувся листом, датованим у Станиславові 28 листопада 1714 року, до генерала ордену Тамбуріні з проханням надіслати до Станиславова отців-єзуїтів для зміцнення християнської віри.

Серед них Потоцький хотів бачити польського єзуїта кс. Томаша Заленського (зокрема, допомагав гетьману Пилипу Орлику контактувати з сім’єю, яка проживала у місті). І на початку 1715 року Зеленський оселився у тодішньому Станиславові як капелан воєводи Юзефа Потоцького.

Єзуїтам, які прибули, воєвода подарував землю поблизу Тисменицької брами, де колись був розташований дерев’яний замок Потоцьких. Невдовзі там почали зводити костел. Одночасно єзуїти відновили дерев’яний будинок колишньої академії, і у вересні 1716 року в ньому урочисто відкрили декілька класів. Проте через нестачу коштів навчання проводилось лише в нижчих класах: інфімі, граматиці і синтаксимі.

6781

Лише з наступного року відкрито два вищі класи — поетику та риторику, а ще через рік створено дворічний курс філософії за кошти королівського полковника Павла Вітославського, який надав на цю справу 6000 злотих. Нова оселя єзуїтів називалась резиденцією і підпорядковувалась колегії святого Петра у Львові.

У дерев’яному будинку, що передував мурованій колегії єзуїтів, з 1717 року проводились спільні богослужіння. Перші з них відбулися під час беатифікації бл. Францішка. В той день вівтар прикрасили дамаском з гербами Франції, Польщі, Русі, Галицької землі і дому Потоцьких.

leg2 A

1717 році на галицькому сеймику шляхта Покуття ухвалила спеціальний податок на користь цієї школи. 1726 року дружина Юзефа Потоцького Вікторія з Лещинських відкрила кафедри французької на німецької мов.

У 1730-х роках розпочали будівництво мурованого колеґіуму, яке тривало понад 10 років. У 1744 році відбулося відкриття колеґіуму в мурованому приміщенні.

5 40

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено