Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: як станіславчанин сенсаційно поборов чемпіона Піддубного (ФОТО)

У грудні 1907 року на весь світ прославився вихованець станиславівського осередку товариства "Сокіл" Станіслав Збишко Циганевич.

Звіста прийшла з Парижу, де станіславчанину вдалося неможливе – перемогти прославленого Івана Піддубного, чемпіона світу, який тоді мав славу найдужчого чоловіка планети, писав   краєзнавець Бондан Скаврон у виданні Zbruc.

@Ще недавно він [Іван Піддубний. – Z] викликав атлетів з усього світу в Парижі, обіцяючи кожному, кого він за півгодини не покладе на лопатки, 5000 франків. І жоден не міг йому опиратися. Збишко-Циганевич добре відомий в Станиславові, оскільки він ходив тут до школи й був вихованцем тутешнього “Сокола“, – інформував своїх читачів Kurjer Stanisławowski.

3 stanislaw cyganiwicz text scaled

За повідомленням газети, Збишко Циганевич протримався в сутичці проти чемпіона аж 45 хвилин і зрештою став звитяжцем у двобої.

Протистояння Циганевича та Піддубного на початку ХХ століття років було головною спортивною подією для прихильників боротьби, так само, як, скажімо, теперішні бої боксерів-важковаговиків. Станіслав Збишко-Циганевич був на 8 років молодшим за світового чемпіона Піддубного, але дещо меншим на зріст. Однак вагових категорій у той час не існувало, тож змагатися з чемпіоном міг будь-хто.

stanislaw cyganiewicz 1901

В оголошених чемпіонатах світу в Парижі, Лондоні та Санкт-Петербурзі Збишко та Піддубний кілька разів сходилися у двобоях. Останній поєдинок між ними відбувся у березні 1926 року у «Арморі-гол» у Нью-Йорку, коли Піддубному вже було 55 років. Атлети боролися дві години і 5 хвилин, бій було зупинено тільки через пізній час, оскільки публіка вже також втомилася спостерігати за нескінченим двобоєм.

piddubnyi z poyasom chempiona scaled

Іван Піддубний (1905)

До речі, прізвисько «Збишко» Станіслав Циганевич привласнив собі ще в підлітковому віці, навчаючись у школі. Йому тоді дуже подобався герой роману Генрика Сенкевича «Хрестоносці» Збишек з Богданця, тож він хотів бути таким самим дужим і хоробрим, як герой роману, що не боявся ходити один на ведмедя, і так само легко натягувати арбалет.

Читайте також:

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено