Піст і дієта – це різні речі: Парафія Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в Івано-Франківську нагадує про правила щодо споживання їжі в часі Великого посту, пише ПІК.
Піст – це покутна практика покаяння та стриманості, метою якої є надолуження за вчинені гріхи та осягнення більшої досконалості задля особистого освячення.
Норми УГКЦ щодо споживання їжі у часі Великого Посту :
- У перший день Великого посту і Страсну п’ятницю – суворий піст, тобто слід утримуватися від вживання м’ясних і молочних продуктів та яєць, а також страв, які містять ці продукти;
- у перший тиждень Великого посту і впродовж усіх днів Страсного тижня потрібно утримуватися від споживання м’ясних продуктів і страв;
- у понеділок, середу та п’ятницю інших тижнів Великого посту слід утриматися від споживання м’ясних продуктів і страв;
- у вівторок та четвер інших тижнів Великого посту дозволено всі види їжі;
- немає посту в суботи та неділі (окрім Страсної Суботи) – дозволено всі види їжі.
Не зобов’язані дотримуватись обмежень щодо їжі :
- діти до 14 року життя;
- люди, яким виповнилося 60 років;
- важкохворі;
- вагітні жінки;
- матері після пологів і ті, що годують грудьми;
- ті, що харчуються зі столу інших;
- убогі, котрі живуть з милостині;
- хто важко працює;
- подорожуючі (якщо час подорожі перевищує 8 годин);
- звільнені від посту ті, хто отримав дозвіл від місцевого ієрарха.
У часу Великого Посту вірні зобов’язані утриматися від організації та участі в гучних забавах, весіллях, танцях, розвагах та інших подібних заходах.
Читайте також у ПІК:
11 березня 2021: яке сьогодні свято, події, іменини, прикмети
Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram
Читайте нас у тг