Івано-Франківськ

У Тлумачі ринок, де торгували свиньми, «перепрофілювався» на пташиний (ФОТО)

За молодняком приїжджають до Тлумача господарі з різних громад Прикарпаття, з сусідніх  Тернопільщини та Чернівеччини.

200009785 187301806642892 5226943106712153159 n scaled

У Тлумачі  на ринку протягом місяця щосереди та щосуботи продають по кілька тисяч голів домашньої птиці. Яку саме і за скільки можна її купити, дізнавалася журналістка ПІК.

199651806 194707399211182 8658542635594902337 n scaled

На майбутнє інформуємо: торгівля птицею на ринку розпочинається о 07.00. Це пізніше, аніж торгівля свиньми, бо крутохвостих  починають продавати о 05.30-06.00. Найбільше на торговиці зараз пташиного молодняка: курчат, каченят, гусенят, індичат. Вік малечі від  2-3 днів до 2 місяців. Ціни на щойно вилуплених з яйця курчат 12-15 гривень за штуку, каченят-25 гривень, гусенят—50, а індичат такого віку на ринку наразі взагалі немає.

200235836 1377863235918829 631388322670060855 n 1 scaled

За словами продавчині Оксани Павлюк, за молодняком приїжджають до Тлумача господарі з різних громад Прикарпаття, з сусідніх  Тернопільщини та Чернівеччини.

“Найкраще продаються одно-двомісячні курчата і каченята. Вартість відповідно 50-60 гривень, та 65-75 гривень за штуку. Ціна гусеняти-«підлітка» 75-100 гривень за голову. Одне місячне індича коштує від 150 гривень”, – стверджує жінка.

Продають птицю із великих кліток, в одній знаходиться до 30-40 штук молодняка. Причому купляють  його оптом в Снятині, Тернополі, Городенці, Коломиї, Чернівцях. Ціна виведених в домашніх умовах пташенят, незалежно від віку на 5-10 гривень вища.

«Щоб вибрати здорове курча чи що інше, треба подивитися, чи воно жваве, чи бігає по клітці, чи реагує на звук. Згодом слід легенько перевернути пташа і поглянути, чи нема слідів кровотечі від пуповини (якщо це кількаденне маля), чи чистий пух, або пір’я, чи міцно стоїть на ніжках, чи немає слідів екскрементів на хвості», — пояснює господиня Віра Вівчарук з Тлумача.

Якщо нічого з вищепереліченого не зауважили, то купляйте. Зазвичай, люди купляють від 10 до 35 штук курчат та каченят. Гусенят беруть не більше 15. Продавці дозволяють вибирати пташат. Проданих вкладають у великі картонні коробки з прорізами і розвозять чи розносять по домівках.

Пані  Вівчарук радить купляти не маленьких пташат, а 1-2-місячних. Каже, що клопоту з такими менше, та й їдять вони вже добре.

«Чи підраховували ви скільки витрачаєте на відгодівлю однієї курки або качки?», — запитую досвідчену господиню.

Та відповідає, що жодних підрахунків не веде, та й загалом господарі над таким не задумуються. Проте додає, що яйця та м’ясо птиці, яку виростили в домашніх умовах і на домашніх харчах, не зрівняється з купленими в магазинах чи навіть на ринку. До речі, ціна однієї тушки домашньої курки на ринку 150-180 гривень, півня 200-250, качки—350, гуски-450-500. Вартість домашніх яєць залежить від сезону. Зараз одне яйце коштує 2-2,5 гривні.

Насамкінець Віра Вівчарук радить:

“Тим, хто вирішив придбати птицю, треба мати на початок хоча б 10-15 кілограм кукурудзяної крупи, згодом придбати 2-3 мішки пшениці, комбікорму. І ще щодня рвати для молодняка свіжу траву: кропиву, кульбабу, мокрець, подорожник, конюшину і навіть зелену цибулю”.

Реалізатори кажуть. що не слід забувати про добавки: кісткову муку та спеціальні корми, які можна купитиу ветаптеках. Утримувати пташат треба у сухих приміщеннях, де немає перетягів. І ще малій домашній птиці потрібний простір для вигулу, каченятам і гусенятам — достатня кількість води.

Злата Леміш, фото автора.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено