Івано-Франківськ

Прикарпатка потрапила за кордоном у ДТП. Хто дав 12 тисяч євро на лікування?

Перед тим, як вирушати на чотири дні у мандри, жінка витратила 70 гривень на страховку.

Лікування за кордоном – один із моментів дискусійної зустрічі на тему «Страхування здоров’я в суспільстві ризику: міф чи реальність», яка днями відбулася в Івано-Франківську за підтримки ГО «Інститут європейської політики», повідомляє ПІК.

На якому місці Україна

Констатували, що ризиків в Україні аж забагато, а активне страхування здоров’я – скоріше міф, аніж бодай слабка реальність. І це при тому, що номінально називають багато видів медичних страховок. Починаючи від обов’язкових – здебільшого галузевих, до добровільних – це страхування життя і здоров’я, страхування медичних витрат за кордоном тощо. Проте, як сказала Олександра Чаплінська – директорка франківської філії компанії Eurolie, Україна статистично знаходиться на передостанньому місці у світі за рівнем розуміння того, що таке страховий поліс і чому він вкрай потрібний.

До слова, у зустрічі страховиків також брали участь: Андрій Сова – директор Івано-Франківської дирекції страхової компанії ARX, Галина Волошин – директорка Івано-Франківської філії української страхової компанії “Інго”, Мар’ян Наконечний – регіональний директор компанії Starlife та менеджерка Eurolie Віра Цуприк.

І хоч усі наголошували, що відсутність полісів у громадян України – це їхня біда, а не проблема страхових компаній, скоріш це є двостороння проблема. По-перше, тому, що законодавчо медичне страхування в Україні досі не впровадили. По-друге, для страхових компаній ваш поліс здоров’я – це їхній бізнес, і якщо він не дає прибутку, ним не займаються. Точніше, займаються поодинокі компанії. 

Якщо сказати відверто…

Відомий на страховому ринку Прикарпаття Андрій Сова (ARX) був на цю тему максимально щирим:

«Для нас більш привабливі корпоративні клієнти. Ми не продаємо такий класичний страховий продукт як добровільне медичне страхування фізичних осіб».

Яка ж причина?

«Бо якісна страховка коштує від 20 тисяч гривень. Чи багато людей навіть в Івано-Франківську можуть собі це дозволити? Ні. А якщо людина таки готова індивідуально заплатити такі гроші, то, як свідчить практика, є велика ймовірність, що буде страховий випадок. І ми будемо його покривати. Натомість, коли страхується великий колектив, то можна спрогнозувати, що половина людей скористається можливістю виплат, а друга – ні, хоча платитиме страхові внески», – пояснив Андрій Сова.

При такій поміркованості щодо цього виду страхування, ARX має багато цікавих страхових продуктів, які приваблюють потенційних клієнтів. Скажімо, минулого року пані з Прикарпаття перед виїздом на чотири дні за межі України, застрахувалася на випадок медичних витрат за кордоном. Там, на жаль, потрапила у ДТП. Та 12 тисяч євро на її лікування саме у європейській клініці витратила страхова компанія ARX.

До слова, вона 16 років тримається на страховому ринку Прикарпаття і третій раз поміняла свою назву. Така сама історія у компанії “Інго”: за 16 років теж тричі “змінила вивіску”. Якщо сказати точніше, то такі рішення приймали їх материнські компанії з центральними офісами за кордоном.

Тільки байдужий до себе не думає про накопичення

Так ось, “Інго” якраз одна із небагатьох практикує медичне страхування і фізичних, і юридичних осіб. Про це розповіла Галина Волошин – директорка Івано-Франківської філії компанії та додала суттєві деталі.

«Як надійний «бонус» маємо у Києві два медичних центри, в Івано-Франківську – угоди з усіма медичними закладами, у тому числі приватними. Компанія, зокрема, пропонує «Світову медицину». Це міжнародна програма лікування критичних захворювань за кордоном – у Південній Кореї, Ізраїлі та Іспанії. Загальна сума покриття – 2 мільйони євро, розмір єдиного платежу дорослої особи 260 євро на рік, дитини – 90 євро”, – розповіла пані Галина.

Тепер щодо можливостей компанії Eurolie у страхуванні здоров’я. Директорка франківської філії Олександра Чаплінська сказала:

«Ми є брокерами на страховому ринку України. Працюємо з найстаршою в Європі компанією Grawe та найбільшою світовою компанією Medlife. Зокрема, щодо страхування здоров’я, то починаючи з 2018 року, ввели накопичувальну пенсійну програму з накопичувальним медичним захистом. Це вигідно як для майбутнього пенсіонера, так і його родини».

Ви чули про третій період життя?

Звичайно, що мало хто у працездатному віці вважає себе майбутнім пенсіонером.Та на зустрічі ми побачили таку передбачливу людину – це Мар’ян Наконечний, регіональний директор компанії Starlife. Щоправда, у його лексиці немає стосовно себе поняття пенсійний вік. Він назвав це «третій період життя».

Так ось, коли у 2008 році через світову економічну кризу та падіння долара вкладники забирали свої кошти з банків та несли додому, вчорашній студент Мар’ян взяв у себе в хаті гроші та поніс їх у страхову компанію. І придбав поліс. Не медичний, а відкрив пенсійний рахунок, щоб накопичити собі на той самий третій період життя. Причому, стільки, щоб вистачало й на лікування.

Знайомі крутили пальцем у скронь, мовляв, викинув гроші на вітер. А Наконечний вірив, що зробив добру справу. І зараз усім рекомендує. Причому має уже кілька страховок, у тому числі медичне страхування через Інго у ПриватБанку, плюс оформляє медичний поліс при виїзді за кордон.

«На жаль, в Україні, та на Франківщині, зокрема, медичне страхування на дуже низькому рівні. Образно кажучи, – це середньовіччя. І ніхто не думає про те, за рахунок чого буде лікуватися завтра, якщо попаде в лікарню навіть з коронавірусом, або йтиме парком, зненацька впаде та зламає ногу чи руку», – каже Наконечний.

200803255 504672497256331 5650857894621258491 n

Якщо поліс, то сильний

Учасники дискусійної зустрічі зійшлися ось на чому: щоб медичне страхування в Україні активно розвивалося, треба в країні кардинально поміняти дві речі: законодавство та ментальне мислення щодо страхування.

“Бо без полісів нас у Євросоюзі ніхто бачити не хоче. Там немає такого, щоб як у нас через Фейсбук чи на стометрівці волали: «Допоможіть хлопчикові, поможіть дівчинці на лікування!», – зауважив Наконечний і додав, що з 2013 року, відколи він працює у страховому бізнесі, не зустрічав людини, яка б застрахувалася і про це пошкодувала. Але бачив багато людей, які шкодували, що мають слабенький поліс.

То що, йдемо нарешті страхуватися, прикарпатці?

Марія Палюга.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено