Івано-Франківськ

“Сілентіум” з Калуша – це той театр, куди ідуть як до церкви (ФОТО)

Тетр "Сілентіум" під керівництвом режисера Дмитра Карачуна в списку кращих аматорських театрів України .

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Театр “Сілентіум” – це молодіжний проект калуського режисера Дмитра Карачуна, який своїми успішними постановками завоював симпатії глядача та високі нагороди на престижних театральних фестивалях України, пише ПІК.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Дмитро Карачун(в центрі) з акторами театру

Нещодавно театр повернувся з Очакова Миколаївської області, де проходив Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Від Гіпаніса до Борисфена» і привіз звідти Гран-прі за виставу «Музична крамничка» і перше місце за постановку «Лісова пісня. Реінкарнація».

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Вручення нагород

Тому розмовляємо з засновником та керівником театру Дмитром Карачуном – професійним  театральним режисером та актором. Він пройшов довгу дорогу творчого становлення. Після закінчення Рівненського Державного Інституту Культури працював у театрах Рівного. Якщо точніше, то – у музично-драматичному театрі (актор), молодіжному театр на Боярці (режисер),  обласному театрі ляльок. Далі професійний шлях Дмитра продовжився у Києві в Театрі «Резонанс» (актор, режисер),  в Державному коледжі естрадно-циркового мистецтва (викладач фахових дисциплін). Згодом були Калуський коледж культури і мистецтв ( викладач фахових дисциплін), Хмельницький обласний музично-драматичний театр ім.Садовського , «Державне підприємство «Молодість» (режисер-постановник шоу-програм),  Резиденція святого Миколая у Карпатах. І нарешті – омріяний власний  Молодіжний театр «Silentium», де п.Дмитро є режисером і художнім керівником.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Режисер Дмитро Карачун

В доробку режисера багато творчих премій, грамот і дипломів. Керівник театру є лауреатом та призером всеукраїнських театральних фестивалів : «Харківські Діонісії», Львівського фестивалю театрів для дітей та юнацтва,  Київського фестивалю франкомовних театрів, Черкаського фестиваль «Фортуна Фест 2018», міжнародного фестивального марафону “Гуцульська родина”, всеукраїнських фестивалів  “День Театру”,  “Мім-сесія 2019” , “Від Гіпаніса до Борисфена” , “Акт Перший”. Його постановки в рейтингу ТОП-5 кращих вистав України.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Пане Дмитре, коли був створений Ваш театр і хто входить у його склад?

Молодіжний театр «Silentium» я “народив” у березні 2018 р.  Творчий склад театру базується на випускниках та студентах вишів, коледжів, старшокласниках та обдарованій молоді. Вік наших акторів 17- 23 роки. В репертуарі є вистави для дітей та сімейного перегляду, комедії і драми молодіжного спрямування. Наш перший склад налічував лише 5-ть чоловік, але  з вересня 2018 вже було 25-ть акторів, а у листопаді 2020 – 40!!! Зараз  у нас займається 16-ть акторів (шкода, але епідемія внесла свої корективи).

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Трупа театру

Звідки така цікава назва – “Сілентіум”?

“Silentium”  з латинської означає “тиша”. Звідси і слоган нашого театру: “Найкраще, що я чув у житті – тиша, в ній немає брехні”.

Нашою прем’єрною виставою є «Експеримент : Адам і Єва» за Марком Твеном, яка завоювала призи за  кращі режисуру,  костюми, пластичне рішення, акторський дует на різноманітних театральних форумах.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Актори експериментують

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Скажіть свою думку: чому люди у наш “цифровий час” ідуть до театру?

Як на мене, театр – це та шпаринка, через яку люди підглядають за чужим життям, щоб впорядкувати власне…                            Вчені світу довели : Земля перейшла у нову ЕРУ !!! Зробила квантовий стрибок. Земля хоче оновлення й, щоб уникнути людських жертв, людство повинно перейти від індустріалізації та матеріального збагачення до гуманізації суспільства, де культура і мистецтво будуть на ПЕРШОМУ місці. Бо люди забули, що духовне- ПЕРВИННЕ, а матеріальні цінності  – ВТОРИННЕ !  Тому, прагнучи  оновлення та відродження, люди йдуть до церков, театрів, книгарень, тощо.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Що саме ви хочете донести до глядача, які цінності сповідуєте у своїй роботі?

Я хочу достукатися до молодих, юних глядачів. Адже вони зараз стають на шлях формування власної особистості і дуже важливо, які цінност западуть у їхні душі. Сучасна молодь , на жаль, класику не читає, вважає її нудною архаїкою… Ми ж, у свою чергу, намагаємося змусити звернути увагу на класичні твори, бо саме в них молодь зможе знайти вадповіді або ж підказки на свої життєві запитання.

Звідси в нашому репертуарі такі постановки: “Експеримент: Адам і Єва”, “Жанна д’Арк FOREVER” Ж.Ануя, “Ті очі знають таїну кохання” за Шекспіром , “Комедія про чоловіка, який одружився на німій жінці” А. Франса, “Лісова пісня.Реінкарнація” Лесі Українки, “Зерносховище” Н. Ворожбит, “ТАРАС” Б.Стельмаха, також для сімейний перегляд : “По щучому велінню”М.Кропивницького, “Піноккіо” К.Коллоді, “Музична крамничка” Л. Легут.

Театр "Сілентіум" з Калуша - один з кращих на теренах України

Дмитро Карачун

Ну що ж, глядачі бажають театру “Сілентіум” та його керівнику Дмитру Карачуну нових вершин на театральних Олімпах та щирого визнання глядачів.

177016992 1946032155546109 6939181981144372146 n scaled

Розмову вела Руслана Гочіяєва-Шевчук

Фото зі сторінки театру “Сілентіум”

Читайте також:

 

 

 

 

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено