Тернопільський священник ПЦУ Олексій Філюк розповів, що збирання великоднього кошика – одне із найособливіших приготувань до свята Воскресіння Христового, пише ПІК.
“Найперше, що має опинитись у кошику – це власне пасочка, хлібчик. Наша паска – то Христос, Воскресіння. І не так важливі її оздоблення чи смак. Це не головне у святі. Головне — молитва щира у воскресний день, присутність на Літургії та причастя”, – каже отець.
Окрім паски, варто покласти молочні продукти – сир, масло, м’ясні продукти – шинка, ковбаска, та яйця.
“Хто додає сіль, хрін з корінчиком чи подрібнений, хто в’язку бананів – це вже залежить від традицій того чи іншого краю. І, якщо ви якісь продукти додасте – гріха в цьому не буде”, – каже священник.
Проте священники категоричні щодо того, коли у кошик кладуть ножі, якими потім розрізають паску, гроші чи вино.
“Зі своєї практики кажу: хто кладе ножі у кошик – ті б’ються і ріжуться протягом року. Як не поліція, то швидка приїжджає. Не треба вдаватись до спіритизму і окультизму, — каже священник. — Гроші теж не треба класти у кошик – їх від цього до додасться. Щоб вони були, потрібно йти і працювати”, – додає отець Олексій.
Напередодні Великодня, зазвичай, освячують кошики на заході України. Проте у деяких містах і селах паски святять після недільної служби.
“Якщо ви освятили кошик у суботу, принесіть його додому і не чіпайте до наступного ранку. Куштувати освячені страви можна вже після воскресної Літургії, коли почули у церкві «Христос Воскрес!».
Читайте також у ПІК:
- Експерти порахували, як змінилася вартість великоднього кошика в 2022-му
- Як на Тернопільщині святкуватимуть Великдень: рішення Ради Церков області
- У Зарваниці охрестили хлопчика з Маріуполя (ФОТО)
- Кіберполіція застерігає від шахрайства з виплатами грошової допомоги українцям під час воєнного стану
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг