Івано-Франківськ

Любов – переможе все: актриса Іванна Охременко про війну, рідних у Херсоні та нове життя у Франківську

Іванна Охременко, через війну переїхала до Франківська й організувала курси з акторської майстерності.

b523d3cd ea55 4d24 9beb bcf065441897 scaled
Актрисі Іванні Охременко через вторгнення окупантів прийшлося покинути домівку у Києві. До війни вона знімалася у кіно та викладала акторську майстерність. 24 лютого все змінилося.

Іванна родом з Херсонщини, повернутися до сім’ї було неможливо, то ж довелося податися до Івано-Франківська.

Журналістці ПІК актриса розповіла, як довелося починати все з початку, сім’ю, яка залишається в окупації, та про акторські курси, які організувала в Івано-Франківську.

Перший день війни Іванну застав вдома у Києві

У Києві, у школі, де я викладала, батьки за місяць “до” попереджали, що вони виїжджають за кордон, бо буде війна. На фоні цих розмов, я почала переглядати всі новини, інтерв’ю, зокрема й самого Путіна.

Тому 23 лютого вже було дуже тяжко на душі, тривожно, нічого не хотілося, але подруга вмовила піти на танці. Після ми ще розмовляли до другої ночі. Коли заснула, мені наснилося літо. Я стою на околиці у Херсоні. І повз їдуть колони техніки, а я стою і мовчу і в мене течуть сльози.

Просинаюся, на годиннику п’ята ранку, у сусідів вже шум, метушня. З далеку чути бахкання, сирени. А ми живемо на Березняках і у нас часто бувають салюти. Спершу подумала, що це вони. Але шум продовжувався, сусіди метушилися, вантажили речі, дітей у машини, а на мості Патона вже були затори…я не розуміла, що відбувається.

Розбудила подругу. Їй телефонував директор з телеканалу на якому вона працює, сказав, щоб збиралася, зараз приїде таксі і їдемо у бомбосховище.

Ми швидко зібралися, взяли все необхідне і поїхали. Більше у ту квартиру ми так і не повернулися.

Screenshot 2022 05 03 20 11 51 770 com.google.android.youtube scaled

Іванна Охременко родом з Олешок, Херсонської області. Там у неї залишилися батьки та два брати, одному – 12 років. 

У Херсоні напередодні розмов про війну наче не було, всі жили звичним життя. 24 лютого зателефонувала мама і сказала, що вже почала заходити ворожа техніка, колони танків. Поїхати до батьків я вже не могла, і вони виїхати до мене – теж.

Зараз у місті окупанти. Там діє принцип: сидіти й мовчати.

IMG 20220503 222608 886 scaled

IMG 20220503 222616 538 scaled

Актриса з мамою та братом 

Перші 15 днів війни Іванна прожила у Києві. Практично весь час перебуваючи у бомбосховищі, через постійні повітряні тривоги.

Перші чотири дні я взагалі нічого не їла, не спала, постійно читала новини й була на зв’язку. Згодом вперше в житті пережила панічну атаку. В один момент я відчула, як у мене з грудей виривається серце, таке відчуття наче зараз помреш. Почала ходити зі сторони в сторону. Заспокоїла мене подруга. Взяла мене за руку, почала зі мною розмовляти, так я трішки отямилася.

Цей випадок і став поштовхом, що з Києва потрібно їхати.

Їхати за кордон я категорично не хотіла, не хотілося залишати батьків. Хай я не в Херсоні, але тут, в Україні, на своїй землі. Тому вирішили податися до батьків товариша – в Івано-Франківськ.

Виїжджати було страшно, ми їхали незвичними дорогами, два дні. Весь час молилися, і просили Бога берегти нас, адже лише проїдемо якесь місто, так зразу повідомлення, що там вибухи.

В Івано-Франківську Іванна оселилася у сім’ї товариша.

На заході України, зокрема й у Франківську, я вперше. Мені тут дуже подобається. Мене гарно прийняли, я не відчуваю себе чужою.

IMG 20220504 001048 scaled

Більшу частину життя Іванна розмовляла російською, то ж хвилювалася, як сприйматимуть на заході України її “ламану” українську. 

Українську я знаю, але зазвичай розмовляла нею лише на знімальному майданчику. У житті все ж переважала російська.

Для мене не має значення, якою мовою володіє людина. На жаль, історично складалося так, що нам нав’язували російську мову і зараз багато людей лише вчаться переходити на українську. Але це не означає, що вони не були патріотами. Та все ж таки я думаю, що коли ти в Україні, ти повинен вміти розмовляти українською мовою. Тому думаю зараз і після війни у нас всі перейдуть на українську.

IMG 76865000ab59a9c1d6e1c84b71776a7d V scaled

Тиждень Іванна думала, що робити, почала займатися волонтерством, викладати у дитячому центрі.

Я довго думала над тим, що я можу тут робити. Своїй професії актриси я ніколи не зраджувала. Тому вирішила, що можу й у Франківську робити те ж, що робила у Києві – викладати. Знайшла в інтернеті список акторських студій, які є у місті й почала телефонувати. Так і вийшла на «Спільно production», вони теж переживали складний період, тому ми вирішили почати все з початку, разом.

Акторський курс в Івано-Франківську

Зараз у нас процес становлення, вже набрали одну групу учнів. Курс розрахований на 2-3 місяці, тому акцентуємо на азах акторської майстерності: правильне дихання, постановка голосу, робимо фізичні вправи, розвиваємо речовий апарат, і звичайно працюємо над грою.

Для кого курс?

Курс підходить для всіх, хто хоче покращити свої навички комунікації, подолати комплекси, розвинути емоційність, виразність, покращити дикцію та навчитись гарно і правильно говорити. І  для тих, хто хоче підготуватися до вступу до театрального ВНЗ.

Можуть приходити люди з різними запитами, адже хоч заняття колективні, я працюю з усіма індивідуально, приділяю увагу кожному і його потребам

Звичайно, як і кожне навчання, наші курси теж матимуть підсумок, по закінченню учні отримають відео візитку, портфоліо та короткий метр. І, звичайно, сертифікат про закінчення курсів з акторської майстерності.

Наголошу, що я люблю дисципліну, кожен має розуміти: якщо ти хочеш чогось в житті досягти, ти маєш працювати й працювати. У мене на заняттях не можна сидіти в телефоні, літати в небі. Всі знають, для чого вони приходять на заняття.

IMG 20220504 001909 scaled

Наостанок, Іванна Охременко поділилися своїми думками, щодо того, яким буде кіно після війни. 

Кінець війни – це буде початок нового, крутого у всіх сферах. Для України – це буде хороший початок.

Стосовно кіноіндустрії – це буде новий етап. Хоч проекти у нас були, але там в основному грали російські актори. Тому після війни наші українські артисти будуть більше затребувані. Щодо тематики, звичайно, буде більше воєнної, але не тільки… Думаю і про любов будуть картини. Але попри те, що в нас зараз війна і про це боляче говорити, у нас народжується багато дітей, створюються нові сім’ї, люди одружують.

Любов – переможе все.

ДОВІДКОВО:

Іванна Охременко грала у театрі-студії «Майстерня Олександра Балабана» та знімалася у фільмах та серіалах, зокрема:

 1. Короткометражний фестивальний фільм «Морок» – головна роль. (Реж. О. Романюк)
 2. Короткометражний дипломний фільм (Реж. О. Романюк)
 3. Короткометражний фільм «Любив…» – головна роль (Реж. М. Богушко)
 4. Серіал «Сліпа» СТБ – епізод 2 сезон (Реж. С. Уманец)
 5. Серіал «Сліпа» СТБ 3 сезон- головна роль Людмили (Т. Рибальченко)
 6. Короткометражний фестивальний фільм «Нетерпимість» – головна роль Анни (Реж. Ю.Матвіенко) (прем ера в осени)
 8. Серіал «Ангели2» 2+2 – роль Катерини, кілер. (Реж. Т. Рибальченко)
 9. Речдок «З гіркім присмаком» – Олеся
 10. Серіал «Тест на вагітність» – у виробництві. 

Також викладала у Києві – в театральних студіях “ЛеТо”, “PrimaVolta”, “Bondarenko”.

Розмовляла Надія Дзінько.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено