Прикарпаття дивує. Виробництво сирів та чаю, виробництво кахелю, керамічних виробів та ліжників, нові технології та цікаві підходи до власної справи – те, що побачили представники виробництва крафтової продукції у нашій області, пише ПІК.
Збій каналів збуту, зростання цін, втрата клієнтів та, навіть, фізичні пошкодження будівель і споруд власного виробництва – це не єдине, від чого страждають підприємці з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Саме тому виникла необхідність в пошуку нових можливостей, партнерств, контактів та співпраць.
«Розуміючи те, що значна частина підприємств втратила ті чи інші елементи в своїй господарській діяльності, які раніше дозволяли бізнесу функціонувати повним ходом, ми знайшли спосіб посприяти розвитку бізнес-середовища – напрацювали проєкт, який дає змогу керівникам підприємств приїхати в нашу область та спробувати побудувати нові зв’язки», – розповідає керівниця проєкту «Розвиток бізнес сектору України» Леся Круп’як.
До слова, минуло два тижні з моменту першого бізнес-туру, який стосувався сільськогосподарського напряму діяльності. Тоді його учасники відвідали Рогатинщину. Сьогодні ж підприємці побували на таких крафтових виробництвах, як сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Чиста флора», Косівський музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини, цех з виробництва кахелю та керамічних виробів, приватне підприємство «Валило», сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Снідавка».
“Для мене цей тур був дуже цікавим, тому що ми дивилися виробництва, що виготовляють автентичний національний продукт – кераміку. А це те, з чим я працюю на Донеччині. Перш за все, важливо було зрозуміти, чи є сировина у вашому регіоні для того, щоб рекомендувати нашим місцевим підприємцям релокувати бізнес на Прикарпаття. Адже глина – це дуже специфічна сировина та дорога”, – поділився враженнями Юрій Тупікало, засновник регіонального керамічного кластеру «Кераміка Донеччини».
За його словами, керамічні вироби вигідно виготовляти там, де є для цього природній ресурс. Він тут з пізнавальною ціллю і всю інформацію передасть підприємцям, що продовжують бути соціально відповідальними та працювати на сході України.
Прикарпаття займає роль тилової області, а тому представники бізнес-середовища радо ділилися з колегами нюансами свого виробництва. Мова йшла й про момент започаткування власної справи, про етапи виробництва, про ризики і загрози в поточній діяльності, тощо.
«При створенні сироварні держава нас дуже підтримала, а саме повернула 30% витрат від вартості будівництва бізнесу. В свій час я їздила всією Україною, дивилася як люди роблять сири, як працюють. На це йшло багато часу. Але, щоб йти в ногу з прогресом, раджу досліджувати виробництва та ділитися досвідом», – сказала Ірина Омецінська, засновниця та технолог сироварні «Снідавка».
Загалом захід зібрав близько 40 учасників.
Нагадаємо, що проєкт реалізовує команда ТПП за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). В цілому проєкт триватиме пів року та міститиме в собі 9 бізнес-турів. Наступний відбудеться серед представників крафтового виробництва. Усі заходи мають стати трампліном для майбутньої співпраці, створення спільного продукту, нових комерційних підприємств, нових ринків та великих міжрегіональних ініціатив задля економічного добробуту України в непростий час.
Читайте також у ПІК:
- Ярмарок вакансій: у Франківську шукають працівників для релокованого центру «Донбас» (ВІДЕО)
- Попередити рак: які діагностичні дослідження можуть врятувати життя (ВІДЕО)
- Люди Прикарпаття: історії, що надихають: Руслан Павлов – спецпризначенець полку «Сафарі»
- Економічний фронт: на Прикарпатті відбудуться бізнес-тури для підприємців (ВІДЕО)
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг