Івано-Франківськ

В селі на Тернопільщині людям заборонили садити картоплю: яка причина

Люди не зможуть вирощувати картоплю протягом чотирьох років.

У селі Юськівка на Тернопільщині запровадили карантин на вирощування картоплі. В овочі виявили золотисті картопляні нематоди. Про це йдеться в розпорядженні Кременецької райдержадміністрації, пише ПІК.

“У зв’язку з виявленням на території Лановецької територіальної громади  небезпечного для врожайності сільськогосподарських культур карантинного організму – золотистої картопляної нематоди запровадити карантинний режим по золотистій картопляній нематоді на території жителів села Юськівці “, – зазначають у повідомленні.

Довідково: золотиста картопляна нематода є карантинним видом, належить до  списку А-2 (обмежено поширені на території України). Пошкоджує вона, насамперед, картоплю, не тільки завдаючи значних збитків урожаю (30 – 80%), але й погіршуючи смакові властивості бульб, знижуючи вміст сухої речовини, крохмалю, білка та вітаміну С. Особливо шкодять цистоутворюючі нематоди на присадибних ділянках, де картоплю вирощують як монокультуру.

yegm3q bkyrjw32txy5qrd7ym5fnguro4f5qqcm scaled

Симптоми захворювання:

  • на полі помітні вогнища, де рослини відстають в рості і розвитку;
  • стебла тонкі, завчасно жовтіють;
  • хворі рослини виглядають зів’ялими, листя деформується і втрачає колір;
  • цвітіння відсутнє, або мізерне;
  • бульби маленькі, кількість їх не перевищує 2-3 штук, або зовсім відсутні.

Нематода вражає всі рослини родини  пасльонових: картопля, томати, перець, блекоту, чорний паслін та інші.   При виявленні на картопляному полі золотистої картопляної нематоди, запроваджується карантинний режим у господарстві і забороняється вирощування картоплі. Основними заходами профілактики розповсюдження хвороби є використання нематодостійких сортів та дотримання сівозміни.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено