Івано-Франківськ

Березовий сік: коли збирати і як правильно зберігати напій

З приходом весни люди починають збирати березовий сік.

Березовий сік: коли збирати і як правильно зберігати напій

Збирати березовий сік слід із дерев у яких окружність стовбура не менше 30 см. У день з однієї берези можна взяти від одного до 6 літрів соку, а найкраща соковіддача відбувається з 12 до 17 годин дня.

До речі, більш інтенсивно “плачуть” берези, які ростуть на теплих і світлих ділянках. Сприятливий час для збору соку з першого по двадцяте квітня. Про це пише ПІК з посиланням на Фокус.

 Чим старше дерево, тим сік корисніший й ви не так травмуєте дерево. 

“Зробіть отвір на відстані 150 см. від землі за допомогою дриля. Потім зробіть поглиблення розміром 3 см., щоб він дивився вниз. Потім встановіть наконечник з пластмаси з системи від крапельниці. Наконечник повинен щільно стояти в отворі. Трубочку опустіть у банку для збирання соку. За шість годин ви отримаєте 3 л. соку”, – йдеться у повідомленні.

Після закінчення збору отвір потрібно закрити мохом, смолою, пластиліном або сухою гілочкою, яку варто змочити садовим варом. Це потрібно робити, щоб дерево не почало хворіти.

Сік потрібно пити по склянці, тричі на день, за 30 хвилин до їжі. При ангіні або хворобах горла сік потрібно підігрівати або розчиняти з молоком та полоскати ротову порожнину. Свіжий сік можна зберігати у холодильнику не більше двох днів. Також, його можна законсервувати.

Способи зберігання березового соку

Березовий сік дуже швидко псується, тому його потрібно пити або свіжим, або заморожувати. В Україні найчастіше його консервують за температури 80 і більше градусів і додаючи в нього часточку лимона або апельсина, а також цукор. Варто пам’ятати, що при цьому частина корисних властивостей втрачається, але далеко не всі.

Березовий сік дуже популярний під час приготування квасу. Для цього в свіжий сік додають смажені зерна ячменю, трохи цукру для бродіння (2 чайні ложки на літр), сухофрукти, лимонні або апельсинові кірки. Потім ємність щільно закривають і залишають в темному приміщенні. Через кілька діб квас готовий.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено