Івано-Франківськ

Поливаний понеділок 2023: традиції та значення свята

Поливаним понеділком, який віряни цьогоріч святкують 17 квітня, починається Світлий тиждень.

Поливаний понеділок 2023: традиції та значення свята

Поливаний понеділок 2023: у цей день люди обливають одне одного. Колись наші предки гадали, що вода у пасхальний понеділок може зцілювати, оздоровлювати й дарувати щастя. Про це пише ПІК з посиланням на ТСН.

Поливаний понеділок має й інші назви: Обливаний понеділок, Великодній понеділок, Уливанка, Світлий понеділок, Волочильний понеділок. Остання назва походить від волочильні, тобто ритуального обходу односельців на перший день Великодня.

“Поливаний понеділок як звичай зберігся здебільшого на Заході України. Раніше це був також елемент залицяння між молодими: у понеділок хлопці обливали дівчат, а у вівторок – дівчата хлопців. Останніми роками саме в понеділок і дівчата, і хлопці поливають одне одного водою”, – йдеться у повідомленні.

  • За традицією хлопці у Поливаний понеділок обливають дівчат водою.
  • Якщо дівчину не облили водою, то для неї це вважалось ганьбою.
  • Дівчата можуть віддячити їм тим самим у вівторок.
  • Відкупитися від обливань можна писанками або крашанками.
  • У обливаний понеділок, окрім основної традиції поливати одне одного водою та звичаю залицяння, також прийнято ходити до хрещених у гості із дарунками. Зазвичай, несли свячену паску та яйця. Хрещені ж своєю чергою також дарували на знак вдячності подарунки.
  • Здавна вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою та оздоровлює людей, має цілющу силу проти різних хвороб. Тому люди обливали водою одне одних.
  • Окрім людей, окроплювати також худобу, птицю та бджоли з вуликами.
  • За древнім повір’ям, треба спостерігати за погодою в понеділок — наприклад, якщо понеділок дощовий, то можна очікувати і дощове літо.

До того ж, така традиція існує не лише в Україні, а й у Польщі, Угорщині, Чехії та Словаччині.
Взагалі Обливаний понеділок – це християнізоване народне свято, яке символізує духовне весняне очищення. Наразі цей звичай перетворився на розвагу.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено