Івано-Франківськ

Щоб було менше нітратів: прикарпатцям пояснили, як правильно обирати ранні овочі

Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і фруктів є ґрунт.

Щоб було менше нітратів: прикарпатцям пояснили, як правильно обирати ранні овочі

Перші в сезоні овочі, фрукти і зелень уже на прилавках ринків та магазинів. Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у в 2-3 рази більше нітратів. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, пише ПІК.

“Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від 40 до 80 відсотків добової дози нітратів. Найбільше схильні до накопичення азотистих сполук капуста, редис, зелена цибуля та кріп”, – йдеться у повідомленні.

Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування:

  •  Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.
  •  Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.
  •  Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листями і свіжим обрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий обріз.
  • Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.
  • У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте полуницю, черешню, овочі, видаляйте пошкоджені та позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.
  •  В огірках і редисі бажано зчищувати шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.
  •  Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.
  •  При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідно злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.
  • Не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
  •  Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.
  •  Перед приготування “молодого” борщу овочі варто спершу проварити в невеликій кількості води і злити її, а вже на свіжій – готувати страву.

Читайте також у ПІК:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено