Івано-Франківськ

Військовий облік жінок з 1 жовтня: чи буде обмежений виїзд за кордон та кому приходити в ТЦК

З 1 жовтня 2023 року жінки деяких професій повинні будуть обов'язково стати на військовий облік.

tcdgcxttrhmyhre8ax5j scaled

З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов’язані встати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Військовий облік жінок 2023 регулюється указом Міністерства оборони України № 35, пише УНІАН.

Після постановки на військовий облік медики матимуть такі ж обов’язки, як і військовозобов’язані чоловіки. Жінки-медики зобов’язані:

  • ставати на військовий облік;
  • проходити підготовку до служби;
  • повідомляти у військкомат про важливі зміни в житті – зміна сімейного статусу, місця проживання або реєстрації, отримання інвалідності або статусу внутрішнього переселенця;
  • повідомляти в ТЦК про працевлаштування.

Жінки-медики, які не звернуться до центрів комплектування протягом 1 місяця після закінчення медичного вузу, отримають штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень. Також штрафи передбачені для керівників підприємств, де є не обліковані військовозобов’язані жінки.

Як встати на військовий облік жінкам

Постанова Кабінету Міністрів України №1487 регулює, як стати на облік жінкам-медикам. В Україні військовозобов’язані жінки стають на облік ще під час навчання у вищому навчальному закладі. За 2 місяці до закінчення навчання вузи надають список випускників і випускниць в ТЦК. А протягом 1 місяця після закінчення навчання медики повинні самі з’явитися до військкомату.

Також в ТЦК після 1 жовтня повинні з’явитися всі жінки-медики, які ще не встали на військовий облік.

Після цього на військовозобов’язану заводиться особиста справа і її направляють на медогляд.

Військовий облік для вагітних і матерів

Вагітні жінки-медики і мами малолітніх дітей також зобов’язані з’явитися до військкомату, як і всі працівниці медичних спеціальностей. Однак вагітні жінки відразу визнаються непридатними до служби за станом здоров’я не залежно від терміну.

А медики-матері будуть визнані непридатними до призову, якщо виховують дітей самостійно, мають 3 і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ.

Чи будуть мобілізувати жінок після постановки на облік

Постановка на військовий облік не означає, що жінку покличуть на фронт. Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр стверджує, що мобілізація жінок в Україні не проводилася і не планується, в ній немає необхідності. Всі жінки, які служать в ЗСУ, роблять це добровільно, і відправляти медиків на фронт не будуть без їхньої згоди.

Чи випускатимуть жінок-медиків за кордон

Закон України не розрізняє стать військовозобов’язаних. За законом придатні до служби жінки повинні мати таку ж заборону на виїзд з України, як і чоловіки.

Член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента в Раді Федір Веніславський повідомив, що з 1 жовтня 2023 року жінки із відповідною освітою повинні стати на військовий облік. За його словами, перетин кордону для них тепер відбуватиметься так само як і для чоловіків, пише 24 Канал.

“Тобто якщо будуть окремі якісь документи, які дають право на тимчасовий виїзд – тоді так, вони зможуть поїхати. Якщо немає – тоді вони також, як і чоловіки, будуть обмежені у праві виїзду”,– сказав він.

Крім цього, він додав, що жінки також можуть ставати на військовий облік добровільно, не маючи потрібної освіти. Водночас розширювати перелік спеціальностей у жінок, представниці яких мають стати на облік, на законодавчому рівні не планується.

За словами Веніславського, для виконання закону про військовий облік жінок Кабінет Міністрів видав постанову щодо порядку військового обліку. А Міністерство оборони видало відповідний наказ.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас у Facebook, Instagram, Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено