Внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка із Червоноградщини. Як розповідала жінка при зверненні по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживали смажені парасольки (зі слів постраждалої, однак медики припускають, що ймовірно, це була бліда поганка).
Симптоми отруєння у жінки з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабість, пише ПІК.
На другий день жінку вже швидка доставила до Львівської обласної інфекційної лікарні.
“На третю добу перебування у стаціонарі за рішенням консиліуму лікарів пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «отруєння грибами”, – розповіла Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла.
“Загалом у поточному році реєструвались 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів.
У 2022 році реєструвались 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали”, — повідомляє Ірина Куліш.
Лікарі наголошують: симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.
Це можуть бути:
- нудота;
- блювота;
- різкий біль у животі;
- діарея;
- запаморочення;
- підвищення температури тіла;
- задишка;
- судоми;
- порушення циркуляції крові й похолодання кінцівок;
- марення, галюцинації.
Якщо такі симптоми є в людини, яка нещодавно їла гриби, негайно телефонуйте 103.
Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури. Не викидайте залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Як не отруїтися грибами?
- Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу у свіжій підсоленій воді не менш як пів години.
Читайте також:
Приєднуйтесь до нас у Facebook,Instagram,Youtube та Telegram
Читайте нас у тг