Івано-Франківськ

На Львівщині внаслідок отруєння грибами померла жінка

Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року.

210605181552780a3797324i

Внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка із Червоноградщини. Як розповідала жінка при зверненні по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживали смажені парасольки (зі слів постраждалої, однак медики припускають, що ймовірно, це була бліда поганка).

Симптоми отруєння у жінки з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабість, пише ПІК

На другий день жінку вже швидка доставила до Львівської обласної інфекційної лікарні.

“На третю добу перебування у стаціонарі за рішенням консиліуму лікарів пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «отруєння грибами”, – розповіла Ірина Куліш, завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла.

“Загалом у поточному році реєструвались 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів.
У 2022 році реєструвались 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали”, — повідомляє Ірина Куліш.

Лікарі наголошують: симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.
Це можуть бути:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • задишка;
  • судоми;
  • порушення циркуляції крові й похолодання кінцівок;
  • марення, галюцинації.

Якщо такі симптоми є в людини, яка нещодавно їла гриби, негайно телефонуйте 103.

Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури. Не викидайте залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Як не отруїтися грибами?

  • Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу у свіжій підсоленій воді не менш як пів години.

Читайте також:

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено