Івано-Франківськ

Пішов із життя співавтор Акта проголошення незалежності України (ФОТО)

Сандуляк був науковцем у галузі гістології, ендокринології, екології та валеології.

webp large 1 scaled

На 87-му році життя помер Леонтій Сандуляк — співавтор Акта проголошення державної незалежності України, науковець та дипломат, повідомляє “Громадське“.

У 2015 році Сандуляк пригадував, що спершу Левко Лук’яненко пропонував назвати Акт проголошення незалежності України універсалом. Але, за його словами, він вмовив назвати документ «актом», щоб «комуністи проголосували».

«Універсали писали гетьмани і Центральна Рада УНР. Комуністи би не проголосували, бо саме слово їх дратувало. Я запропонував “акт”, бо це хоч і нейтральне слово, але урочиста разова дія», — цитував Сандуляка «Націоналістичний портал».

У Чернівецькій облраді наголосили, що Сандуляк був першим у багатьох галузях:

  • перший демократично обраний народний депутат СРСР останнього скликання від міста Чернівці та Глибоцького району;
  • перший голова Чернівецької краєвої організації «Народного руху України», а також один із засновників цієї організації;
  • перший голова «Зеленого руху Буковини», а також один із засновників асоціації «Зелений світ»;
  • перший надзвичайний повноважний посол України в Румунії.

Крім того, Сандуляк мав ступінь доктора медичних наук, був автором 150 наукових праць, включно з 5 монографіями та посібником з екології людини. Він також був членом Національної спілки журналістів України.

За заслуги в державному будівництві та вагомий внесок у розвиток і зміцнення демократичної, соціальної й правової України третій президент України Віктор Ющенко нагородив Сандуляка орденом «За заслуги» III ступеня та Подякою Президента.

Четвертий президент Віктор Янукович нагородив громадського діяча ювілейною медаллю «20 років Незалежності України» — за особистий внесок у боротьбу за незалежність України.

Почесний Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відзначив Сандуляка орденом Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня за заслуги з відродження духовності в Україні та утвердження помісної церкви.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено