Традиція приготування голубців із картоплею та виготовлення Обухівського “шитого” рушника поповнили перелік елементів нематеріальної спадщини України.
Про це міністерство повідомило у середу, пише ПІК.
Традиція приготування й споживання пісних голубців з картоплею походить з села Сонячне Волноваського району Донецької області.
Страву готують за двома рецептами: це пісні (скоромні) голубці до Святої вечері та звичайні (або святкові), розповідає Gazeta.ua.
Для обох рецептів потрібна білокачанна капуста, листя якої потрібно відварити у підсоленій воді.
- Для начинки потрібні – терта на дрібній тертці та товчена картопля у рівних пропорціях, сіль, перець, часник. У начинку до пісних голубців додають смажену на олії цибулю та гриби. Пісні голубці тушкують на томатній підливі.
А в будні та на свята у начинку для голубців додають будь-який м’ясний фарш.
Традиція і технологія виготовлення Обухівського “шитого” рушника – з міста Обухів, села Таценки, Красна Слобідка Обухівської громади, селища Козин, села Старі Безрадичі Київської області.
Характерна особливість Обухівського рушника – великий, лапатий та округлий орнамент.
Окрім цього, у нього дуже великі шви й немає гострих кутів. Двосторонній рушник зазвичай – три метри у довжину, має рельєфну вишивку, виконану переважно червоними нитками.
Читайте також у ПІК:
- Писанка може увійти до переліку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО
- Гуцульський сирний коник: поляки та українці поділилися результатами довготривалої співпраці (ФОТО)