Івано-Франківськ

Не проґавте сезон кульбаби: ця поширена на Прикарпатті рослина годиться для вина, меду і не тільки

Листя цієї рослини використовують у кулінарії, а корінь має широке застосування в народній медицині.

Nasychena sonyachnoyu energiyeyu kulbaba

Яскравий жовто-гарячий килим кульбаби цієї квітневої пори вабить око. Щоправда, на городах цей бур’ян прагнуть вирвати з грядок або ж скосити на присадибах якнайшвидше, щоб не дати рослині випустити насіння в пухнастих кулях, яке легко підхоплює вітер і розносить далі. Та має ця рослина й низку застосувань у кулінарії та народній медицині.

Рецептів на всяк смак

 Сонячне кульбабове вино мешканця міста Городенки Володимира Никифорука посіло перше місце на одному із дегустаційних з’їздів клубу «Виноградарі Прикарпаття». Про тонкощі виробництва господар не хоче розповідати: мовляв, кожен винороб має свої секрети. Та й радити тут складно. Хтось скористається рецептом, використає продукти, затратить час. А раптом щось піде не так — то кого звинувачувати?… Свій напій удосконалював не один сезон, поки нарешті прийшов до переможного варіанту.

Vyno domashnye

 А ось мешканці селища Верховини Іван та Ганна Маківничуки не пропускають можливості виготовити із квітів кульбаби настоянку. Допомагає у процесі виробництва …сонце. Власне, цей процес довелося якраз спостерігати на родинній садибі «У Ганнусі». Наповнена жовтими пелюстками скляна трилітрова банка якраз вбирала небесну енергію посеред подвір’я під гарячими весняними променями.

 «У нашій гірській місцевості рослини екологічно чисті, — розповідає господар Іван Маківничук. — Отож кульбабу можна не мити, адже тоді на ній зберігається природний нектар. Наповнюємо квітами слоїк, додаємо меду і ставимо на сонце для ферментації, щоб утворився сік. Така настоянка має цілющі властивості, тож вживаємо її до чаю при простудних захворюваннях».

Можна робити й сонячний мед із кульбаби. Збирають рослини в найактивніший період цвітіння за сухої погоди, тоді вони мають найбільше нектару. Рецептів є чимало. Поширений такий: зібрати жовті пелюстки із 300 штук квіток, промити, додати 1 кг цукру та 1 л холодної води.

Kulbaba zasypana tsukrom scaled

Деякі господарі радять проварити 10 хвилин та процідити, й опісля уварювати до отримання тягучого сиропу. Для аромату та кислинки готового виробу використовують сік із одного лимона, чебрець, корицю, мелісу, м’яту. Гарячим мед закатують металевими кришками. Можна й капроновими, але тоді продукт варто зберігати на холоді. Якщо ж заготовите із провареними квітками, то матимете красивий на колір та смачний джем.

У харчуванні використовують і листки молодої кульбаби. Для цього їх попередньо вимочують у воді, щоб забрати характерну гірчинку. Опісля вживають сирими в салатах, готують вітамінні весняні супи та навіть тушкують. Рецептів є чимало, а можна й самому пофантазувати. Приміром, спекти зелені млинці, на зразок шпинатних.

Nastoyana z kulbaby scaled

 Цілюща рослина

А ось відомий травник із селища Кути Петро Півторанюк заготовляє корені кульбаби, який має цілющі властивості. У свої походи їздить велосипедом. Приміром, минулої неділі накрутив десь понад 50 км.

«Коріння кульбаби треба збирати до цвітіння і після цвітіння, тоді воно має більше поживних речовин, — розповідає пан Петро. —  Викопати, почистити від ґрунту, промити та подрібнити якнайтонше, аж опісля сушити. Рослина має широке застосування в народній медицині. Посилює апетит, травлення, жовчоутворення в печінці, має відхаркувальну, заспокійливу та проносну дію. Внутрішньо так само може допомогти як снодійне, при гастритах, для профілактики атеросклерозу, при початкових стадіях діабету. А зовнішньо — для лікування шкірних хвороб. Утім, корінь кульбаби можна споживати й сирим у салатах, а із сухого робити сурогат кави».

Ganna ta Ivan Makivnychuky

Варто зауважити, що будь-яке самолікування може бути шкідливим для здоров’я, тож необхідно консультуватися з лікарем. Адже вживання кульбаби має й протипокази. Зрештою, чимало інформації можна почерпнути й у мережі Інтернет.

«Кульбаба містить інулін, фруктозу, жирні кислоти, стероли (ситостерол), сесквітерпенові лактони (тараксацин), флавоноїди (кверцетол), фенольні кислоти (кавова кислота), силімарин, силібінін, куркумін, іберберин, ресвератрол, кальцій, калій, залізо, марганець, кремнезем та холін), а також вітаміни B, C, D, K та А (у вигляді бета-каротину). Такий багатий склад визначив цілющі властивості рослини, — інформують на сайті fitomarket. —Корінь кульбаби може бути корисним природним засобом підтримки імунної системи у боротьбі з бактеріальними інфекціями. У корінні кульбаби міститься багато активних інгредієнтів антиоксидантної властивості. Отож введення коренів кульбаби в раціон допомагає знизити запалення та нейтралізує вільні радикали, що сприяють передчасному старінню та появі вікових хвороб. При місцевому застосуванні кульбаба також захищає шкіру від пошкоджень, спричинених сонячними променями, старінням та акне».

Людмила Стражник. Фото автора

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено