Івано-Франківськ

Коли краще чистити зуби зранку: до чи після сніданку

Єдиної правильної відповіді немає.

Як зберегти зуби та ясна здоровими: рекомендації від МОЗ

Ми всі чітко знаємо, що зуби треба чистити двічі на день — зранку та ввечері. Щодо вечірнього чищення зубів питань не виникає — треба це робити перед сном. А от коли краще чистити зуби зранку — до сніданку чи після. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Стоматологиня і мікробіологиня з Університету Північної Кароліни Апоена де Агіар Рібейро розповіла для The New York Times про плюси та мінуси чищення зубів до та після сніданку.

Стоматологиня розповідає, що сніданок переважної кількості людей містить солодкі вуглеводи. У крупах, хлібі, кексах та млинцях є ферментовані вуглеводи, якими люблять харчуватися бактерії.

“Коли ми прокидаємося вранці, рівень бактерій у роті досягає свого піку. Ось чому у людей може бути неприємний запах з рота зранку”, — каже експертка.

Вона наголошує: рот, наповнений мікроорганізмами, та сніданок, повний солодких вуглеводів — це ідеальні умови для розмноження бактерій. Вони виділяють кислоти, які можуть пошкоджувати захисну емаль зубів, роблячи їх більш схильними до карієсу.

Агіар Рібейро вважає, що чищення зубів перед сніданком прибирає ці бактерії та позбавляє їх можливості харчуватися їжею, що споживає людина. Також стимулюється вироблення слини, яка є однією із захисних сил для зубів.

Окрім цього, людина може просто забути почистити зуби після сніданку, адже поспішатиме кудись. Тому краще чистити зуби перед сніданком.

 З іншого боку, є аргументи на користь того, щоб чистити зуби після сніданку, — каже стоматологиня. Навіть якщо чистити зуби безпосередньо перед сніданком, у роті все одно залишаться бактерії, що можуть розмножуватися і виробляти кислоти під час сніданку та до кінця дня.

А фтор із зубної пасти працюватиме краще, якщо після нього не споживати їжу.

Лікарка рекомендує за можливості чекати півгодини після прийому їжі перед тим, як чистити зуби. Або хоча б просто прополоскати рот водою.

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено