Івано-Франківськ

День щитовидної залози: що робити, аби уникнути захворювань

Щитоподібна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів.

День щитовидної залози: що робити, аби уникнути захворювань

Щорічно 25 травня у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитовидної залози. Щитовидна залоза – ендокринний орган, який виробляє гормони тироксин (Т4), трийодтиронін (Т3) та кальцитонін.

Ці гормони потрібні для нормального функціонування практично всіх органів та систем організму. У разі відсутності щитоподібної залози без замісної терапії розвивається виражена розумова відсталість, пише ПІК.

“Коли щитовидна залоза не може виробляти достатню кількість гормонів, розвивається гіпотиреоз – низька активність залози. Коли ж гормону виробляється забагато, виникає гіпертиреоз. Щитоподібна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів”, – йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я.

Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?

  • Замініть звичайну сіль на йодовану та додавайте її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Адже свідомо щодня контролювати споживання денної норми йоду складно. Україна є однією з небагатьох країн, які не мають закону про обов’язкове йодування солі. У понад 140 країнах світу це дієвий метод боротьби з йододефіцитом.
  • Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду. Біла риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси та хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом.
  • Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, годуйте їжею, приготованою із використанням йодованої солі.
  • Також не слід забувати про селен та його участь в утворенні гормонів щитоподібної залози.
  • Перевіряйте рівень тиреотропного гормону і відвідуйте ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.
Читайте також у ПІК:
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено