Івано-Франківськ

Обстріл Харкова, дрони над Львівщиною, смертельна сварка на Коломийщині: ТОП-10 подій тижня (ФОТО)

Ряд актуальних та важливих подій, які варті повторного перегляду.

Тариф на проїзд, військовий-дезертир, побиття школярки – ТОП-10 новин тижня за 6-12 травня (ФОТО)

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 20 – 26 травня 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Новини з фронту

442509328 800246838955063 7297342670754130937 n scaled

Ворог атакує на різних напрямках фронту. На Харківському напрямку російські окупанти проводять штурмові і наступальні дії. На Куп’янському напрямку 26 травня ворог 10 разів намагався просунутись уперед неподалік Синьківки, Новоєгорівки і Невського.

На Сіверському напрямку триває бій неподалік Білогорівки.  Двічі загарбники спробували атакувати на Краматорському напрямку – біля Іванівського та Андріївки.

На Покровському напрямку найвища на сьогодні інтенсивність атак ворога – загалом вже 24 рази російські окупанти намагалися покращити тактичне положення. На цей час відбуваються пʼять бойових зіткнень біля Новоолександрівки і Яснобродівки, ще по одному – в районах Калинового, Сокола і Уманського.

Окрім цього ворог атакує також на інших напрямках фронту. Українські бійці відбивають штурм та завдають ворогу втрат.

Як повідомив командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк, з 19 по 26 травня ЗСУ знищили 8900 окупантів та 1246 одиниць озброєння та військової техніки.

Окрім цього, захисники ліквідували три ворожі літаки.

Обстріл друкарні

23 травня росія вдарила по друкарні в Харкові у момент, коли там перебували працівники. Внаслідок обстрілу загинули  семеро людей, ще 21 людина поранена. Друкарня входить до однієї групи із видавництвом «Віват», але також виробляла книги для інших видавництв.

Зокрема, внаслідок ранкового обстрілу 23 травня в Харкові горів цех друкарського підприємства, загинули сім людей, постраждали – 21

Президент Володимир Зеленський заявив, що внаслідок удару було спалено 50 000 книжок.

У видавництві Vivat назвали імена вбитих росією працівників.  Власник групи компаній “Фактор” Сергій Політучий розповів, що ці люди пропрацювали на типографії 15 – 25 років.

У видавництві Vivat назвали імена вбитих росією працівників 23 травня

Удар по гіпермаркету

У суботу, 25 травня, росіяни вдарили авіабомбою по будівельному гіпермаркету “Епіцентр” в Харкові. 

Відомо про 16 загиблих, повідомив  керівник ОВА Синєгубов. Тіла шістьох людей ідентифікували за зразками ДНК, серед них — 12-річна дівчина.

photo 2024 05 25 17 17 33 scaled

Також, за даними поліції, кількість поранених внаслідок російських ударів по «Епіцентру» зросла: їх 44, серед яких 14 жінок і 30 чоловіків.

Окрім цього, вчора ворог також обстріляв центр міста. Постраждали 25 людей,  серед них 14-річний хлопець.

Збиті дрони над Львівською областю

73a9d6cf2aa928751b45f14b04d0159b scaled 1

У ніч на 20 травня над Львівською областю збили три ворожі ударні безпілотники. Внаслідок падіння уламків збитого ворожого безпілотника на лісництві у Золочівському районі почалася пожежа, про це повідомив очільник Львівської області Максим Козицький.

Жертв та постраждалих, за попередньою інформацією, нема.

“Площа займання охопила майже 1 гектар лісу. Пожежу загасили. Займання гасили вогнеборці та працівники лісництва. Всього – 25 людей. Залучали три одиниці спецтехніки і цистерну”,– йдеться у повідомленні.

Смертельна ДТП

Дорожньо-транспортна пригода трапилася між населеними пунктами Заболотів та Зібранівка. Поліцейські встановили, що близько опівночі 21-річний водій “Mercedes – Benz C220”, мешканець с. Зібранівка, рухаючись неосвітленою ділянкою дороги, не оцінив дорожні обставини, не обрав безпечної швидкості руху та наїхав на 14-річного пішохода.

445181407 451639454176956 1040867863035583033 n scaled

14-річна дівчинка була в темному одязі та рухалась правим краєм проїзної частини дороги в попутному напрямі. У результаті ДТП підлітка загинула на місці.

Поліцейські перевірили водія на стан сп’яніння. За кермом він був тверезий. Слідчі розпочали кримінальне провадження.

Смертельна сварка

img 20240517 wa0000 1 scaled

На Коломийщині взяли під варту чоловіка, який побив односельця до смерті.  За даними слідства, між чоловіками напередодні виник конфлікт на особистому ґрунті.

“Зустрівшись на вулиці, 22-річний чоловік наніс декілька ударів ногою й руками в область тулуба та голови 53-річному місцевому мешканцю, від яких він впав на землю. Підозрюваний залишив місце вчинення злочину, а потерпілий згодом від отриманих травм помер, –йдеться у повідомленні.

Чоловікові загрожує від семи до десяти років позбавлення волі.

Підпільний цех

Screenshot 2024 05 22 10 04 37 703 edit com.facebook.katana scaled

Поліцейські викрили 38-річного директора підприємства, який орендував ангар в Івано-Франківську, щоб виготовляти контрафактну продукцію та організував виготовлення поліграфії з айдентикою світових лідерів у виробництві побутової хімії.

Інформацію про виготовлення підробок поліцейські отримали наприкінці минулого року, про це повідомляє поліція Івано-Франківської області.

“До протиправної діяльності чоловік залучив кількох знайомих, серед яких розподілив обов’язки з виготовлення продукції, її реалізації та обліку отриманого прибутку”,– йдеться у повідомленні.

Кіберполіціянти встановили телеграм-канал, акаунти у соціальних мережах і на популярному інтернет-майданчику, за допомогою яких фігуранти рекламували та збували продукцію. Також вироби реалізовували у магазинах на території області й направляли замовникам поштою.

Слідчі провели 21 обшук у приміщенні цеху, в місцях зберігання та реалізації контрафакту, а також в помешканнях та автотранспорті фігурантів. Розпочате кримінальне провадження, тривають слідчі дії.

Сказ у кота

439391 1 scaled

У кота, який належить жителю села Великий Рожин Кутської громади, виявили сказ.  Захворювання встановила регіональна лабораторія Держпродспоживслужби.

Хвора тварина подряпала та покусала господарів. Територію, де виявили сказ, визначили неблагополучною, там наклали карантинні обмеження. 

До слова, зараження людей сказом відбувається в основному при укусах та подряпинах інфікованої тварини або попаданні її слини на пошкоджену шкіру та/або слизові оболонки.Якщо вас укусила тварина – негайно зверніться до лікаря!

Ліків проти сказу не існує, у хвороби 100% летальність. Єдиний шанс врятуватись після укусу інфікованої тварини – екстрено вакцинуватись та ввести антирабічний імуноглобулін.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Не визнав провину

photo 2024 05 23 15 38 31

Навідника удару по Яворівському полігону визнали винним у держзраді. Колишній майор КДБ, 73-річний Олександр Косторний, який живе на Львівщині, передав росіянам карти Яворівського полігону з позначками військових обʼєктів. 13 березня 2022 року окупанти обстріляли ці об’єкти. Тоді загинуло понад 60 людей, понад 160 були поранені.

Прокурори довели, що Косторний співпрацював з агентами ФСБ від початку повномасштабної війни. Чоловік свою провину так і не визнав, у скоєному не розкаявся. Йому призначили 15 років позбавлення волі.

Відключення електроенергії

34 main v1665730018

У Прикарпаттяобленерго відповіли на поширені питання прикарпатців, зокрема, чому в Івано-Франківську не вимикають великі торгові центри, та чи діють відключення у Буковелі, передає ПІК.

В обленерго запевняють, що у таких великих торгових центрах Івано-Франківська як “Велес”, “Арсен”, “Епіцентр” також застосовуються графіки погодинних вимкнень.

“Якщо, до прикладу, у Велесі є світло, це означає, що ТЦ перейшов на роботу власних генераторів, за рахунок чого продовжує працювати. Вимкнення можливо навіть не помітити, якщо автоматика закладу одразу переключається на резервне живлення”, – йдеться у повідомленні.

Що стосується Арсену та Епіцентру, там ситуація дещо інша, кажуть в обленерго.

“Наразі в обласному центрі триває реконструкція підстанції в районі Каскаду та Хоткевича, тож тимчасово, до завершення ремонтних робіт, Арсен та Епіцентр під’єднали до іншої розподільчої підстанції, що забезпечує електропостачанням екстрену медичну допомогу та Водоекотехпром (критичну інфраструктуру). Тому ці торгові центри з 20 травня вимикаються ручною чергою 6.1”, – йдеться у повідомленні.

Буковель за вказівками АТ «Прикарпаттяобленерго» проводить обмеження, які підприємство контролює засобами телевимірювання.

“Це один з найдисциплінованіших споживачів, що чітко виконує розпорядження. Окрім цього, Буковель на 100% забезпечений власними джерелами резервного живлення та має генератори великої потужності, що застосовує у час ГПВ”, – підкреслили в обленерго.

Читайте також:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено