Івано-Франківськ

Полярники пояснили, чому не купують дрони замість дослідження пінгвінів

Антарктичний науковий центр відреагував на звинувачення у нібито розтраті державних коштів.

Полярники пояснили, чому не купують дрони замість дослідження пінгвінів

Полярники наголосили, що заяви про те, що “Україна витрачає мільйони на пінгвінів замість дронів” та “Антарктичну програму треба зупинити на час війни” є маніпулятивними, пише ПІК.

“Кошти з антарктичних досліджень неможливо витратити на дрони та будь-які інші військові потреби. Наша програма фінансується з тієї частини держбюджету, що передбачена винятково на гуманітарні видатки. Наповнюється вона винятково за кошти міжнародних партнерів саме з умовою витрати цих коштів лише на цивільні потреби. Тобто ці гроші не можуть піти на закупівлю дронів, патронів, зарплату бійців чи будь-які інші військові потреби”, – йдеться у повідомленні Національного антарктичного наукового центру.

Крім бюджетних коштів, програма фінансується за рахунок міжнародних проєктів та співпраць. Наприклад, Польська антарктична програма вже третій рік частково фінансує експедиції нашого наукового судна “Ноосфера”, а в програмах Єврокомісії “Горизонт” НАНЦ на конкурсній основі виграв фінансування вже трьох проєктів, ще чотири на розгляді.

“Антарктичну програму не можна призупинити на час війни. Її можна або продовжувати, або ліквідувати зовсім. Чому? Ми вже згадали про безперервні спостереження – для світової науки вони мають величезну цінність саме тим, що робляться постійно в один час за одними методиками, тобто доступні для порівняння”, – наголошують у центрі. 

Якщо в Антарктиці не доглядати за інфраструктурою станції та поставити в “холодний відстій” криголам, станція просто зруйнується, а судно піде на металобрухт. Після Перемоги нам доведеться будувати все це з нуля, а це незрівнянно (на порядки величин) більші видатки, ніж кошти на підтримку програми.

“Не оминемо увагою й звинувачення, що полярникам закуповують “тонни делікатесів”. По-перше, в Антарктиці немає магазинів, тож всі продукти купують одразу на рік на 14 людей. По-друге, продукти закуповують в Чилі, і там те, що для нас виглядає як “делікатес”, може бути звичною їжею, дешевшою в закупівлі, ніж традиційні нам продукти”, – додають полярники. 

По-третє, ми ніколи не приховували, що на станцію купують вино та солодощі, адже полярники за рік зимівлі зустрічають там дні народження та інші свята. Якщо провести елементарні підрахунки, то на тиждень на одного полярника припадає 300 грамів сухого вина (два келихи) і 200 грамів шоколаду та цукерок. Самі судіть, багато це чи мало в умовах монотонної важкої праці в полярну ніч.

Ще один важливий нюанс – політичний. Україна – одна з кількох десятків країн, які мають цілорічні станції в Антарктиці й право голосу в Договорі про Антарктику (а всі рішення там приймають виключно консенсусом):

“До речі, росія має кілька станцій в Антарктиці, фінансує їх всі, а деякі й модернізує навіть під час “сво” та буде дуже рада, якщо Україна припинить дослідження Антарктики та участь у Договорі”.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено