Івано-Франківськ

Тарифи, субсидії, умови мобілізації: що зміниться для українців у червні 2024 року

Очікувалося, що першого червня в Україні зростуть тарифи на електроенергію для населення. Проте станом на 30 травня Кабмін не ухвалив

mnonlvuuxqfttnetsfbt scaled

Очікувалося, що першого червня в Україні зростуть тарифи на електроенергію для населення. Проте станом на 30 травня Кабмін не ухвалив відповідного рішення.

Поки що не змінюються і комунальні тарифи. Про зміни, які чекають на українців у червні, у традиційному огляді, пише ПІК із посиланням на thepage.

Відключення світла

Через руйнування потужностей, що генерують, в Україні спостерігається дефіцит електроенергії. Відключення світла влітку триватимуть, попереджають в «Укренерго», адже з настанням спеки люди почнуть включати вентилятори та кондиціонери, які споживають багато енергії.

Обмеження електроенергії, які відсутні останніми днями завдяки підключенню до мережі після ремонтів двох енергоблоків АЕС, можуть повернутися з виведенням у ремонт інших блоків.

«Зараз у нас вісім енергоблоків працюють. Два дні немає обмежень, тому що ми вивели з ремонту два енергоблоки, але через два дні у нас заходять чергові блоки на ремонт, і тоді, я думаю, «Укренерго» буде вводити обмеження», — сказав керівник «Енергоатому» Петро Котін 28 травня.

Він уточнив, що блоки, які планують вивести на ремонт, повернуть до роботи через два місяці.

Допомога переселенцям

З червня почнуть виплачувати допомогу людям, які евакуюються із Сумської та Харківської областей.

Також у червні вводиться нова допомога ВПО – субсидія на оренду житла. Сім’ї переселенців сплачуватимуть 20-30% від суми орендної плати, а решту компенсує держава.

Зміни у порядку мобілізації

У червні військовозобов’язані зможуть оформлювати електронний військово-обліковий документ (ВОД). Він буде відображатися у програмі «Резерв+». ВОД міститиме унікальний електронний ідентифікатор у вигляді двовимірного штрих-коду (QR-код). Там буде вся інформація про військовозобов’язаного, призовника та резервіста.

Також у червні планують запровадити онлайн-рекрутинг у «Резерв+». Якщо це станеться, громадяни зможуть переглядати актуальні вакансії у Збройних силах України та подавати заявку на спеціальність, яку обрали.

Крім того, в Міноборони анонсували появу в «Резерв+» наприкінці червня – на початку липня електронного спрямування на військово-лікарську комісію (ВЛК).

Тарифи на холодну воду

Для населення тарифи на холодну воду з 1 червня не зміняться, повідомив галузевий регулятор НКРЕКП. Проте тарифи можуть зрости у тих громадах, де місцева влада підвищує тарифи без погодження з НКРЕКП.

При цьому ціни на водопостачання та водовідведення зростуть для непобутових споживачів низки водоканалів згідно з рішенням НКРЕКП. Найвищі тарифи на водопостачання для непобутових споживачів встановлені для ПрАТ «Енергоресурси» – 53,39 грн за 1 куб. м.

Найбільший тариф на водовідведення – для КП «Облводоканал» Запорізької облради – 42,37 грн за 1 куб. м.

Кому підвищать пенсію у червні

Після квітневого перерахунку пенсій підвищені виплати пенсіонери почнуть отримувати у червні з доплатою за квітень та травень. Причиною затримки є квартальні звіти, які роботодавці подають до 10 травня.

Це стосується пенсіонерів, які:

  • після призначення/попереднього перерахунку продовжували працювати та на 1 березня 2024 року мають 24 місяці страхового стажу;
  • відпрацювали менше 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії минуло два роки.

Пенсіонери, що працюють, одержують пенсію за вислугу років, можуть розраховувати на перерахунок у разі, якщо вони досягли пенсійного віку.

Призначення та виплата субсидій у червні

З червня 2024 року повертається звичайний порядок призначення житлових субсидій та пільг. Домогосподарствам, які отримували фінансову допомогу для оплати комунальних послуг за спеціальним механізмом під час військового стану, необхідно звернутися до Пенсійного фонду України (ПФУ) до 1 липня 2024 року для продовження виплат.

Це стосується тих, хто:

  • отримував житлову субсидію або пільгу на 24 лютого 2022 року;
  • продовжує отримувати субсидію чи пільгу дотепер;
  • проживав чи проживає на тимчасово окупованій території чи у зоні активних бойових дій;
  • не звертався до органів соцзахисту чи ПФУ за перепризначенням субсидії чи пільги від початку війни.

Якщо документи на субсидію будуть подані протягом двох місяців з початку неопалювального сезону (до 1 липня 2024 року), субсидію однаково призначать із початку такого сезону.

Зміни у процедурі банкрутства

Міністерство юстиції з 1 червня 2024 року впроваджує у дослідну експлуатацію автоматизовану систему «Банкрутство та неплатоспроможність». Вона забезпечує збір, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про хід провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) та фінансово-економічні показники боржника, формування Єдиного реєстру боржників, функціонування електронного кабінету арбітражного керуючого та ін.

У зв’язку із запуском цієї системи частково змінюється порядок подання арбітражними керуючими відомостей про боржника та стан провадження у справі про банкрутство.

Страхування від військових ризиків

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) у червні розпочинає прийом заявок на страхування інвестицій від військових та політичних ризиків.

ЕКА пропонує два страхових продукти: страхування прямих інвестицій для інвесторів та страхування інвестиційних кредитів для банків.

До військових ризиків, від яких може страхувати ЕКА, належать:

  • військовий конфлікт, включаючи війну чи збройний конфлікт, збройна агресія, бойові дії, масові заворушення;
  • насильницька зміна чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади;
  • терористичні акти та/або диверсії;
  • окупація, анексія.

Онлайн-реєстрація шлюбу

Незабаром у мобільному додатку «Дія» з’явиться послуга «Шлюб онлайн». На бета-тестування мають зареєструватися і наречений, і наречена. «Обирайте вільні дату та час і чекайте на посилання на індивідуальний обряд державної реєстрації шлюбу в режимі відеоконференції», – повідомила пресслужба Мінцифри.

Електронне відображення актового запису про шлюб автоматично сформується засобами «Дії» у подружжя, а доставку та вручення свідоцтва про шлюб кожному з подружжя забезпечить відділ ДРАЦС за поштовою адресою.

Приєднатися до бета-тестування можна, якщо ви:

  • маєте паспорт громадянина України у формі ID-картки чи паспорт громадянина України для виїзду за кордон у «Дії»;
  • маєте верифікований податковий номер;
  • не одружені на момент подання заяви.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено