Івано-Франківськ

Які країни та скільки винищувачів F-16 передадуть Україні: перелік

Винищувачі можна буде використовувати для атак на військові цілі на території росії.  Однак не всі.

f 16 dlya ukrayiny ru origin

У небі України цього року нарешті мають з’явитися перші американські винищувачі F-16. Передаватимуть Україні винищувачі F-16 чотири країни – Нідерланди, Бельгія, Норвегія та Данія.

Першими, швидше за все, з’являться літаки від Данії: протягом 2024-2025 років країна передасть нам 19 винищувачів, у тому числі шість уже цього літа, пише “Слово і Діло”.  Україна зможе використовувати ці винищувачі для атак на військові цілі на території росії.

Нідерланди збирається передати Україні 24 винищувачі. Постачання перших бортів (їх кількість не уточнювалася) розпочнеться восени.

Як підтвердила міністерка оборони Кайса Оллонгрен, Нідерланди також не встановлюють жодних обмежень щодо використання F-16.

Норвегія збирається передати Україні 22 літаки з «новим озброєнням», але коли саме – невідомо. При цьому міністр закордонних справ Еспен Барт Ейде зазначив, що країна передає F-16, щоб ЗСУ змогли «бити глибше по російських тилах».

Бельгія протягом 2024-2028 років передасть Україні 30 літаків F-16. Однак, це єдина країна, яка не дозволить Україні використовувати винищувачі для ударів по росії.

«Угода дуже чітка. Йдеться про винищувачі, які можуть використати українці на українській території», – наголосив прем’єр Александер Де Кроо.

До слова, F-16 –  універсальний літак, на озброєнні якого можуть бути ракети класу «повітря-повітря», «повітря-земля» та авіабомби. F-16 допоможуть зміцнити протиповітряну оборону України, а також зможуть надавати підтримку сухопутним військам.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено