Івано-Франківськ

“Феї” працюють щоденно: як та де плетуть у Франківську маскувальні сітки (ФОТО)

Для «вишивання» захисту і придбання матеріалів потрібні волонтери та кошти.

SHHosuboty i shhonedili na Valah scaled

В Івано-Франківську запрацювала нова локація для плетіння маскувальних сіток. Знаходиться вона на Гетьманських валах в Івано-Франківську, де восьмого зібралися волонтери. Місце затишне, під липами, які не тільки створювали тінь, а й тішили своїм ароматним цвітом.

Організували процес засновниці благодійного фонду «ДОБРО-ДІЇ» та волонтерського центру «Маскувальні феї». Більшість волонтерок тут протягом усього заявленого часу — від 14:00 до 18:00. Підходили й перехожі: хтось долучався до роботи, хтось приносив смаколики, розповідає ПІК.

Поруч розгорнутий намет, де за донати можна придбати щось для себе та дітей. Є тут і тематична фотозона, над втіленням ідеї якої працював відомий коваль Андрій Шешурак.

«Волонтерський центр «Маскувальні феї» заснований у червні 2022-го. Маємо вже 22 локації для плетіння сіток, — розповідає одна із його організаторок Олена Черкас. — А ще волонтери плетуть удома, залучають рідних і знайомих. Тепер більше акцентуємо на функціональності».

Dlya smuzhok zdebilshogo vykorystovuyut agrovolokno Spanbond scaled

Готова маскувальна сітка має бути легкою, тому для смужок здебільшого використовують агроволокно Спанбонд, який не вбирає вологу та не торочиться. Щоб зручно було струсити від снігу та висушити після дощу, перенести на позиції. Щомісяця на сторінці у Фейсбуці «Маскувальні феї» є звіт про залучені кошти і виконану роботу.

«Готуємо по 5-6 тисяч квадратних метрів щомісяця. Розміри сіток залежать від запитів військових: 4х3, 4х6, 16х10, а ось ця — 6х8 квадратних метрів, — стверджує Олена. — Беремо спеціальну міцну трьохнитку для основи. Така сітка не тільки маскує, а й захищає від дронів. Як доказ маємо відгуки від військових. Розповідали, що був приліт на бліндаж, але дрон заплутався в сітці, і хлопці залишилися живими. Ввечері історія повторилася. Просять прислати ще, а в нас тут черга: так багато запитів».

Golovni organizatorky ta koordynatorky protsesu Olena CHerkas ta Olena scaled

Для пришвидшення процесу якраз і шукають нові локації, виходять у люди. Тепер щосуботи-щонеділі на Гетьманських валах і в парку імені Шевченка з 14:00 до 18:00 год за сприятливої погоди до роботи можуть долучитися всі містяни. Бо влітку і студентів менше, і в селах зайняті городніми роботами, то ось такий розрахунок.

«Пишаюся тим, що є частиною спільноти спільноти добрих людей з високими цінностями, зі стійкими патріотичними переконаннями. Суботній день на Валах — це старт роботи нової локації, — розповіла одна з волонтерок Марія Баран, доцентка кафедри публічного управління та адміністрування ІФНТУНГу. — Ми хотіли б, зважаючи на надвисокі запити від військових, долучити до виготовлення сіток більшу кількість людей. Будемо працювати незалежно від того, чи прийдуть нові волонтери хоча б у вихідні, бо Феї працюють щоденно. І вдячна медійній спільноті, яка популяризує волонтерство та залучає до маскування нових людей. Чекаємо на Валах для вишивання захисту».

Mariya Baran livoruch tak samo doluchayetsya scaled

Марія Баран наголосила на слові «вишивання захисту», бо пристосувала для роботи міцну дерев’яну паличку від морозива, в якій зробила широкий отвір для смужки. Процес просувається швидше, наче великою голкою з ниткою, адже можна захопити одразу кілька клітин. Смужки мають надрізи з обидвох боків, то вузлів не роблять.

Ця сітка призначена на Вовчанськ, тому волонтерки використовують смужки кофейно-коричневого та захисного кольорів різних відтінків. А на донецький напрямок для кращого маскування треба більше піщаного кольору. Взимку використовували смужки 9-и відтінків білого.

Gotova do vidpravlennya sitka scaled

Серед волонтерок на цій локації — більшість із числа внутрішньо переміщених людей. Педагог за фахом Оксана Світлічна — двічі переселенка. Разом із чоловіком-військовим вони ще в 2014-му переїхали з Луганська до Сєверодонецька. Тоді там було більш-менш спокійно, то якось і обжилися. А з початком повномасштабного вторгнення довелося знову все залишати.

«Евакуація була важкою, але надихали люди довкола, — каже волонтерка. — Діти приносили до автівок на блокпостах продукти і корм для тварин. Біля Кривого Рогу водії дорогими машинами підвозили мішки з піском, щоб захистити своє місто. В теплому енергетичному Івано-Франківську я нарешті відчула себе в безпеці. Все навколо красиво, і природа заспокоює. Їй все одно, що війна: вона має свій цикл. Я тут серед доброзичливих людей і відчуваю себе потрібною».

Oksana Svitlichna plesty sitky   skladna sprava ale mozhe navchytysya scaled

Олена Николин додає, що потреби зараз великі: крім черги на маскувальні сітки, закривають інші запити: збори на Мавік, тепловізор, генератор, сонячну батарею тощо. Тож кожна копійка важлива.

Ще одна координаторка Олена Черкас прийшла із центрального парку, щоб прозвітувати про роботу. Розповіли, що там долучилося чимало людей: хтось переймав досвід, як раціонально заповнювати стрічкою сітку, хтось донатив чи приніс гостинці. А попри те, накривало часом до зупинки дихання, що це далі триває, особливо коли хтось не відгукується на заклик долучитися до волонтерства.

«Завдячуючи усім нашим феям, мольфарам та ельфам, які відгукнулись, ми тримаємо тил, поділивши Парк і Вали між собою, — написала Олена Николин у звіті на сторінці «Маскувальні феї». — Дякуємо всім, хто підходив, цікавився і долучався, допомагав на етапі підготовки, носив, возив та вантажив, радив та переживав, смачно годував. Окрема подяка журналістам, що відгукнулись. За доброзичливість та сприяння — шана керівництву Центру розвитку міста та рекреації і Ліцею ім. Івана Пулюя. А ще за суботу вдалося зібрати 8294 грн, які долучимо до коштів на квадрокоптер для розвідників. Наша мета: залучити небайдужих людей до маскувальних осередків та закрити інші актуальні збори. Разом до Перемоги».

Pratsyuvaty dovodytsya i navprysyadky scaled

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено