Івано-Франківськ

Які таблетки при надмірному вживанні можуть нашкодити організму: що варто знати

Особливо шкідливим надмірне вживання ліків є для літніх людей через вікове сповільнення метаболізму.

Які таблетки при надмірному вживанні можуть нашкодити організму: що варто знати

Які ліки та таблетки при надмірному вживанні можуть шкодити внутрішнім органам? Варто знати, що будь-які ліки за надмірного вживання можуть бути шкідливими. Від перевантаженості організму ліками можуть передчасно померти близько 150 тис. людей. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Зокрема, варто бути обережними з такими ліками:

  1. Нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) — наприклад, ібупрофен, диклофенак і напроксен, індометацин (є ризики виразки шлунку, підвищення тиску, серцевої недостатності, негативного впливу на нирки).
  2. Аспірин (може підвищувати ризики шлункової кровотечі).
  3. Діазепам (високі ризики втрат свідомості, падінь, загальмованості).
  4. Амітриптилін, Бентил (за надмірного вживання викликають загальмованість, плутанину свідомості, закрепи, сухість у роті, у чоловіків — проблеми з сечовипусканням).
  5. Дифенгідрамін (можуть викликати розмитість зору, плутанину свідомості, закрепи, проблеми із сечовипусканням, сухість у роті).
  6. Пластирі з естрогеном (можна використовувати виключно для випадків менопаузи).
  7. Аптечні антипсихотики (показані лише тим, хто має психози, в інших випадках — підвищують ризики інсульту, викликають тремтіння кінцівок).
  8. Дигоксин (токсичний для літніх людей, для людей, що мають проблеми з нирками).
  9. Амаріл (може спричинити небезпечно низький рівень цукру в крові).
  10. Циклобензаприн (за надмірного вживання провокує запаморочення, запор, сухість у роті, проблеми з сечовипусканням). Крім цього, висока ефективність препаратів не доведена клінічно.

До ліків, які слід вживати з обережністю, також належать інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ) — ті, що закінчуються на -прил. Наприклад, еналаприл, раміприл тощо. Вони можуть шкодити ниркам.

“Слід пам’ятати, що не можна займатися самолікуванням та на власний розсуд підбирати собі пігулки. Це має робити лікар після якісного обстеження. І обов’язково повідомляй лікарю про те, які пігулки ти вже вживаєш”, – йдеться у повідомленні.

Симптомами, що можуть вказувати на потребу скасувати прийом пігулок, є такі:

  1. Сильні побічні ефекти — нудота, блювота, головний біль, зміни настрою.
  2. Кровотечі.
  3. Високий чи низький тиск.
  4. Запаморочення та втрата свідомості.
  5. Загальмованість.
  6. Висипи та свербіж.
  7. Набряки та алергічні реакції.

Резистентність до ліків — це явище, коли мікроорганізми (віруси, бактерії, паразити тощо) або органи перестають бути чутливими до ліків.

Резистентність може розвинутися з кількох причин, серед яких неправильне постійне вживання антибіотиків/ферментів/пігулок, зміни у ДНК, поширення стійких мікроорганізмів через розвиток промисловості та забруднення довкілля.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено