Івано-Франківськ

Готівкою чи картою: яким метод оплати спонукає до більших витрат

Зараз більшість людей вже й забули про готівку у своїх гаманцях.

Готівкою чи картою: яким метод оплати спонукає до більших витрат

Готівкою чи картою: вчені виявили, який метод розрахунку частіше спонукає до витрат. Австралійські вчені провели дослідження та виявили, що оплата за допомогою карток може сприяти збільшенню витрат. Зокрема, це явище вже отримало назву ефект безготівкових розрахунків. Про це пише ПІК з посиланням на ВІКНА.

Для детального аналізу вчені використали 71 дослідження з 17 країн, загалом охопивши дані понад 11 тис. учасників.

“Так, науковці дійшли висновку, що безготівковий розрахунок дійсно спонукає до більших витрат”, – йдеться у повідомленні.

Вони додали, що певні безготівкові методи можуть завести споживачів у “боргові пастки”, стимулюючи неконтрольовані витрати.

Також науковці зазначили, що виокремити однозначний вплив способів розрахунку на поведінку людини доволі важко без урахування індивідуальних особливостей: характер, фінансові статки, ставлення до покупок. Однак можна прослідкувати, що ефект безготівкового розрахунку особливо помітний під час купівлі дорогих та статусних речей, як от ювелірні прикраси.

“Поведінку споживачів щодо витрат не можна відокремити від соціального та економічного контексту, в якому здійснюються платежі, що свідчить про сповільнювальну роль контекстуальних факторів, включаючи економічну ситуацію, інфляцію та плин часу”, — виснували науковці.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено