Івано-Франківськ

Як зберегти зір при роботі з комп’ютером

Часте та тривале перебування перед монітором може бути шкідливим і призводити до негативних наслідків для здоровʼя.

1 9 scaled

Компʼютери — невідʼємні супутники нашого життя. Ми відпочиваємо, навчаємось та працюємо з ними. Однак часте та тривале перебування перед монітором може бути шкідливим і призводити до негативних наслідків для здоровʼя. Зокрема, до проблем із зором, серед яких найпоширенішою є синдром сухого ока. Тому рано чи пізно постане питання про те, які ліки для лікування синдрому сухого ока вживати та яких порад слід дотримуватись, щоб йому запобігти. Про це й поговоримо далі.

Що таке синдром сухого ока

Очі потребують постійного зволоження. Позаяк сльози допомагають їм захищатись від подразнень та інфекцій. Але під час використання гаджетів і компʼютерів ми кліпаємо набагато рідше, ніж зазвичай. Внаслідок цього відбувається швидке випаровування сліз і зниження рівня їх виробництва. Це і стає причиною синдрому сухого ока. В рамках його лікування застосовують зволожуючі краплі, гелі, штучні сльози, вітаміни для очей та ін.

Тепер перейдімо до того, як зберегти зір і запобігти цьому явищу.

1. Якщо вам доводиться працювати за комп’ютером або ви маєте симптоми сухого ока, зверніться за консультацією до окуліста. Зокрема, про це захворювання свідчать такі ознаки, як:

  • швидка втомлюваність,
  • відчуття сухості,
  • почервоніння,
  • печіння/поколювання,
  • відчуття стороннього тіла (наприклад, піску),
  • надмірна сльозотеча,
  • підвищена чутливість до світла тощо.

2. Здоровʼя очей, як і всіх органів, повʼязане зі збалансованим харчуванням. Раціон має складатись із білків, вуглеводів, жирів, злаків і клітковини. Особливу увагу слід приділити вітамінам для очей та мінералам — A, B, C, D, E, Омега-3, цинку, лютеїну та ін. Вони містяться в моркві, шпинаті, яйцях, цитрусових, горіхах, бобах, морепродуктах тощо. Деякі з цих з продуктів сезонні, тож можна розглянути варіант з дієтичними добавками.

3. Покращити зволоження можуть спеціальні краплі для очей при роботі з комп’ютером. У їх складі зазвичай є гіалуронова кислота та різноманітні вітаміни для очей, які зволожують їх і покращують захисні властивості. Зволожуючі краплі для очей можна придбати без рецепта, але перед використанням все ж бажано проконсультуватись з лікарем. А краще — підібрати їх разом з ним. Також варто ознайомитись з тим, ​​як закапувати очі.

4. Щоб уникнути синдрому сухого ока, розгляньте можливість використання захисних окулярів з блюблокерами. Це спеціальне покриття на лінзах зменшує навантаження на очі, блокуючи шкідливий вплив блакитного світла, яке випромінює екран.

5. В процесі користування компʼютером регулярно робіть перерви. Також раз по раз необхідно нагадувати собі кліпати. Щодо тривалості перерви, оптимальним варіантом буде відпочинок від екрана після 20-30 хвилин за ним. В цьому плані потрібно дослухатись і до сигналів організму: відчули дискомфорт — зробіть перерву. Її теж слід провести з користю, виконавши зарядку для очей для покращення зору чи інші прості вправи. Наприклад, повороти очима, фокусування, кругові рухи. Перерви мають бути короткими (5-10 хвилин), але частими.

6. Потурбуйтесь про правильне освітлення на робочому місці. Очі швидко пересушуються, якщо вони впродовж тривалого часу перебувають у занадто освітленому приміщенні. Світло монітора має бути не яскравішим за кімнатне освітлення. Уникайте бліків та відблиску на екрані — це зайвий раз змушує очі напружуватись.

7. Побутує думка, що компʼютер має знаходитись на відстані простягнутої руки. Однак насправді відстань між очима та компʼютером має бути комфортною для них, щоб не доводилось мружитись і таким чином псувати зір.

8. Зволожуючі краплі для очей, вітаміни, вправи та захисні окуляри — це корисно. Але не менш важливим є дотримання правильної постави. Оскільки неправильне положення під час сидіння за компʼютером додає навантаження на шию та хребет, що може шкідливо впливати й на очі.

9. В контексті того, як зберегти зір, важливо регулярно перевіряти зір в офтальмолога та повідомляти його про наявні проблеми. Це допоможе запобігти їхньому прогресуванню та не допустити негативних ускладнень.

Будьте здорові!
онлайн аптека eTabletka

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено