Івано-Франківськ

Сьогодні в Швейцарії розпочнеться Саміт миру: що треба знати

На швейцарському Бюргеншток 15 червня офіційно стартує перший Саміт миру за участі 100 делегацій – 92 країн і 8 міжнародних

630 360 1718119852 551

Саміт миру, організований Україною, триватиме два дні. Зі 92 країн 57 представлені главами держав і урядів, 29 – міністрами закордонних справ, 6 – посланцями.

Це можна вважати успіхом само по собі з огляду на ті неймовірні зусилля, що їх доклала Москва для того, щоби перешкодити проведенню конференції.

«Конференція дасть можливість вперше обговорити на найвищому рівні, як і коли Росію можна залучити до цього процесу. Для Швейцарії розробка довгострокового рішення потребує участі обох сторін. Організовуючи цю конференцію, Швейцарія робить перший крок, який має розпочати процес до справедливого та тривалого миру в Україні. Таким чином Швейцарія продовжує свою давню традицію сприяння діалогу», – зазначила перед початком конференції її господарі.

Безпеку учасників забезпечують близько чотири тисяч поліцейських.

ilyustratyvne foto large

Що будуть обговорювати?

Головна мета – знайти відправну точку для перемовин. Але не просто перемовин, а основаних на Статуті ООН і справедливого для України.

«Саміт миру дасть змогу глобальній більшості зробити конкретні кроки у сферах, що важливі для кожного у світі: ядерна та продовольча безпека, повернення військовополонених і всіх депортованих осіб, зокрема депортованих українських дітей», – написав президент України Володимир Зеленський у соцмережі Х.

Український лідер подякував усім, хто вирішив долучитися та продемонструвати глобальне лідерство й відданість миру, міжнародному праву та Статуту ООН. 

В основу покладено три пункти «формули» Зеленського: ядерна безпека. Продовольча безпека та свобода судноплавства. Гуманітарні питання.

photo 2024 06 15 08 00 18 scaled

Що очікувати від зустрічі?

Оскільки це перша зустріч такого рівня, було винесено 3 пункти формули, за якими домовитись найлегше. Це покаже, хто дійсно зацікавлений в справедливому мирі і має задати тон для подальших зустрічей та обговорення більш «складних» пунктів формули.

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено