Івано-Франківськ

Незвичайні рецепти: Збагачуємо раціон вітамінними квітами (ФОТО)

Пелюстки в кулінарії — не тільки тренд, а й краса та користь.

photo 2024 06 16 16 07 38 scaled

У кулінарії стало модним використовувати свіжі та засушені квіти в салатах і кондитерських виробах. Їх додають як начинки до запіканок і навіть роблять барвисті голубці. Хоч ще наші бабусі використовували ароматні та корисні квіткові добавки до раціону. І першим на думку спадає трояндове варення.

Правила використання та користь

Як і кожну рослину, квіти слід брати з екологічно чистих ділянок або купувати в крамницях для кулінарного використання. Очистити від пилу та можливих жучків, акуратно промити і просушити.

«Сушені та свіжі квіти мають антиоксидантний ефект і протистоять запальним процесам в організмі, — інформують на сайті zemledar.ua. —  Також характеризуються загальнозміцнюючими, імуностимулюючими й антисептичними властивостями. Пелюстки багаті на вітаміни C, A, E та біологічно значущі елементи: кальцій, магній, калій, залізо, марганець, селен, мідь, цинк, кадмій. Так само є корисні сполуки: ефірні олії, флавоноїди, кумарин, лікопіни, органічні кислоти, каротин, глікозиди, таніни».

photo 2024 06 16 16 07 39 2 scaled

Трояндове варення

Для приготування ароматного варення здебільшого використовують чайну троянду. Пелюстки потрібно відрізати від бутона, щоб не потрапила біла серцевина. Промити, дати стекти воді і засипати цукром. Перетерти, щоб квіти пустили сік, і додати лимонної кислоти. Довести до кипіння та охолодити. Далі зберігати в скляних банках на холоді. Найкраще смакує таке варення в домішку до вишневого чи яблучного в кондитерських виробах.

«На 200 г пелюсток чайної троянди потрібно 250 г цукру,  ½ лимона (цедра і сік), 300 мл води, за бажанням 1 ч. л. пектину для отримання густої консистенції», — такий рецепт пропонує відомий кулінар Євген Клопотенко. — Обдати пелюстки окропом і вибрати на друшляк. Залити підготовленим та охолодженим цукровим сиропом на 4 години. Довести до кипіння, розлити в скляну тару і закатати».

photo 2024 06 16 16 07 39 scaled

Для варення підійдуть пелюстки й інших троянд. Так само з них можна зробити цукати. Для цього ледь зволожені пелюстки пересипають цукром і висушують. Таку ароматну і барвисту смакоту кладемо до десертів, або ж подрібнюємо і присипаємо зверху морозиво.

Голубці з мальви

Для голубців господині використовують не тільки капустяне листя, а й виноградне. Воно делікатніше, тому можна не ошпарювати. Легше готувати, якщо викласти їх на кулінарну плівку, зверху — начинку, і з допомогою плівки та лінійки скрутити.

А от голубці з мальви — то щось екзотичне. Натомість і такі рецепти трапляються. Для цього підготовлене суцвіття відрізають від зеленої частини. Кладуть начинку та акуратно загортають.

Лісова мальва більше відома як калачики. Люди старшого покоління пригадають, як сирими їли плоди цієї рослини. В кулінарії й нині пропонують робити з них котлети.

Як і інші пелюстки, квіти мальви можна використати для десертів та ароматизувати ними прохолодні літні напої.

Салати з настурції та фізалісу

Настурція — рослина не дуже поширена, але так само використовується в кулінарії. Листя і пелюстки квітів додають пікантності салатам. Так само використовують ягідки. Оранжеві плоди додають пікантності та краси салату в поєднанні з помідорами, огірками і болгарським перцем.

Те ж можна сказати й про фізаліс. Цю рослину використовують здебільшого для сухих букетів, бо її ліхтарики мають гарний помаранчевий колір. Але вирощують і овочевий сорт: розсадою або з насіння, навіть в умовах квартири.

photo 2024 06 16 16 07 40 scaled

«Фізаліс має прекрасні смакові якості, — інформують на сайті gardenclub.ua, — та містить багато корисних кислот — яблучну, янтарну, щавлеву, винну, вітаміни групи РР, дубильні речовини, каротиноїди. Характерна особливість — ліхтарик, в середині якого розвивається плід з дрібним насінням усередині. Смак солодкий з невеликою кислинкою. Фіолетовий окрас обумовлений високим вмістом антоціанів – природних антиоксидантів, дуже корисних для здоров’я».

Бутони гарбузів і кабачків у запіканках

Буває, що ці баштанні культури так рясно цвітуть, що треба проріджувати для кращого плодоносіння. Не викидати ж красиві та корисні бутони! Їх споживають обсмаженими в олії зі спеціями, цибулею та часником. Якщо опісля присипати тертим твердим сиром, то матимете ароматну і пікантну запіканку.

На жаль, уже відцвіли бузок та біла акація. Бо їхні суцвіття ще в давнину використовували для оладок. Для цього підготовлені рослини вмочували в клярі — суміші борошна, молока та яєць — та обсмажували на олії.

Чай з лаванди, волошок, ромашок

Лавандова тема нині так само надзвичайно популярна для естетичного задоволення. Ці рослини мають активне використання в народній медицині та кулінарії. Свіжі фіолетові квіти додають до салатів, а пікантним насінням приправляють різні страви.

photo 2024 06 16 16 07 37 3 scaled

З висушеної лаванди виходить дуже ароматний чай. А якщо змішати з цвітом волошки, чорнобривців та ромашки лікарської, то можна варіювати аромат на свій смак. До слова, висушені та перетерті квітки чорнобривців годяться як приправа.

photo 2024 06 16 16 07 37 2 scaled

Доведеться чекати до весни

При підготовці цієї квіткової тематики натрапила на рецепт запечених бутонів тюльпанів. Їх маринують в оливковій олії з додаванням спецій і трав. Автори рецепту обіцяють ніжний, солодкувато-горіховий смак з нотками ванілі: текстура нагадує печену картоплю або спаржу. Отакої! Доведеться чекати до весни, щоб випробувати таку смакоту.

Доведеться так само чекати до весни, щоб випробувати страви із суцвіть бузку та білої акації, пелюстків тюльпанів і півонії. Виявляється, ця ароматна краса неабияк відома у світі кулінарії.

photo 2024 06 16 16 08 08 scaled

Так само відцвіли фіалки. Ці квіти пасерують з цибулею у вершках і заливають м’ясо курчат. Як акцентують в одному із рецептів, «золотисті шматочки курки у соусі кремового кольору та вкрапленнями яскраво-фіолетових фіалок виглядають дуже незвичайно і вельми приємні на смак».

Отож поспішайте скористатися дарами природи. Адже літо в розпалі. Готуйте кулінарні шедеври та робіть ароматні і красиві заготовки на зиму для урізноманітнення раціону.

Людмила Стражник. Фото авторки

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено