Івано-Франківськ

Спільне комюніке за підсумками Саміту миру підписали 80 країн і чотири організації

Сім країн не підписали документ.

photo1718539019 scaled

16 червня під час другого дня Глобального саміту миру – міжнародної конференції для пошуку шляхів мирного врегулювання збройного конфлікту між Росією та Україною, 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке.

Не підписали документ: Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об’єднані Арабські Емірати.

На сайті офісу президента з’явився текст декларації, яка містить три основні пункти:

  • Ядерна безпека. ЗАЕС повинна працювати під контролем України, а будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.
  • Глобальна продовольча безпека. Підписанти закликали забезпечити доступ до портів Чорного та Азовського морів.  Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.
  • Повернення військовополонених – обмін “всіх на всіх”, та повернення незаконно затриманих цивільних та депортованих дітей.

Наразі президент України Володимир Зеленський анонсував другий Саміт миру.

«Ми вже маємо країни, які виявили інтерес прийняти другий Саміт миру, і ми почали перемовини з ними. Підготовка до другого саміту має зайняти «місяці, а не роки. І коли план буде готовий, а кожен крок пропрацьований, тоді відкриється шлях до проведення другого Саміту миру, а отже, й до завершення війни, а також до справедливого та тривалого миру», – сказав президент. 

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено