Івано-Франківськ

П’ять мерів Прикарпаття розповіли, з якими викликами стикаються їх громади у час війни

За словами міських голів, війна – це неабиякий виклик і для громад у тилу.

П’ять мерів Прикарпаття розповіли, з якими викликами стикаються їх громади у час війни

Очільники Франківська, Долини, Калуша, Надвірної та Богородчан окреслили основні проблеми у час війни. Про це посадовці розповіли в ефірі шоу «Сила слова» на ТРК «РАІ», пише ПІК.

Соціально-психологічна реабілітація

“За нашими підрахунками близько півтори тисячі хлопців та дівчат повернуться без кінцівок, з ураженнями очей – це виклик для громади. Зараз основне завдання у громаді – комунікація з родинами, питання реабілітації, робота над доступністю для людей з інвалідністю”, – наголосив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Він додав, що на фронті зараз захищають державу 12 тисяч франківців, з яких 60 – у полоні, ще 109 вважаються зниклими безвісти.

Тарифна політика

«Тарифна політика – міські голови є заручниками даної ситуації, такої що стосується підняття тарифів, зокрема і на електроенергію. Ми маємо 24/7 працювати над енергетичною незалежністю: сонце, вітер, вода для того, щоб ми розуміли, що генератором ми цілодобово не забезпечимо воду. І як тільки виникає питання підняття тарифів – люди приходять до міського голови», – сказав мер Надвірної Зіновій Андрійович.

Він також зауважив, що обласна рада має спрямовувати кошти на підтримку громад, зокрема згадав проблему Бурштина, де через обстріли росії – під загрозою опалювальний сезон.

«Спортивні майданчики можуть почекати…», – додав очільник Надвірної.

Проблеми економіки

“Битву виграють воїни, а війну – економіка. Ми є тилова громада і наше завдання забезпечити працездатність наших підприємств, тому що вони акумулюють той ресурс, щоб можна було допомагати нашій армії. В нас величезні виклики, адже очисні споруди «Карпатнафтохіму» знаходяться у приватних руках, в нас є велика загроза припинення водовідведення, водопостачання, теплопостачання. Сподіваємося, що у цьому питанні буде світло в кінці тунелю”, – сказав мер Калуша Андрій Найда.

Очільник міста додав, що у Калуші обмежили усе: капітальні ремонти, розвиткові проєкти того.

“Ми ці кошти спрямовуємо на підтримку ЗСУ, але громада має кошти бодай для будівництва котелень. Я вважаю, що має бути злагоджений підхід держави до тилових громад”, – зазначив Андрій Найда.

Енергетика

«Перший та основний виклик для кожної громади – це війна. Ми з початку року виділили близько 10 млн для допомоги ЗСУ. Другий виклик – це енергетика. Питання енергетики є одним із основних щодо стійкості громад. Ми думаємо над стратегічними речами, стратегічними рішеннями, які дозволять нам у майбутньому мати енергетичну незалежність», – сказав мер Долини Іван Дирів.

Демографічна проблема

«Мегавеличезною проблемою є і стає демографія, ми втратили дуже багато людей і багато виїхали, проблема народжуваності, трудового ресурсу», – зазначив голова Богородчан Ростислав Заремба.

За його словами, дуже багато людей, які боронять землю – це водії, будівельники, комунальники – трудовий ресурс, який «випав» з громади і замінити їх складно.

Додамо, що усі вищезгадані очільники прикарпатських міст наголосили, що основне завдання зараз – це підтримка військових. А для підтримки своїх громад, міські голови очікують кращої комунікації з боку обласної ради та вищих органів влади.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено