Івано-Франківськ

Елементи ландшафтного дизайну: з чого складається гармонійний простір

Професійний композиційний підхід у розташуванні деталей передбачає створення цілісної загальної картини, що відповідає певному єдиному стилю.

Якісний ландшафтний дизайн популярний у всьому світі. Це ціла наука зі створення стильного і гармонійного простору. Завдяки йому нудні безликі прибудинкові території перетворюються на місце, наповнене витонченістю і затишком.

Найпопулярніші варіанти композицій можна переглянути на сайті, адже перелік сучасних дизайнерських напрямків вражає уяву.

Гарні елементи ландшафтного дизайну — Експертка

Базові компоненти та особливості ландшафтного дизайну

Хоча кожен певний стиль відрізняється своїми конкретними рисами, функціональні елементи ландшафтного дизайну для створення гармонійної картини в кожному випадку одні й ті самі.

Ключові споруди

Проєкт будь-якого ландшафтного дизайну має створюватися з урахуванням базових будівель на території. В основному це:

  • будинок;
  • гараж;
  • сарай;
  • альтанки.

Залежно від об’єкта, характер будівель може варіюватися. Однак кожна з них є важливою деталлю для опрацювання основного проєкту з доброустрою території.

Декоративні об’єкти

До таких у проєкті належать, наприклад, альпійські гірки, містки, фонтани або великі статуї. Кожен з декоративних елементів ландшафтного дизайну має розташовуватися на своєму місці, адже саме він є прикрасою конкретної зони на ділянці.

Зелені насадження

Дерева, квіти та навіть газонне полотно – все це є важливими деталями для створення барвистого ландшафтного дизайну. Проєктуючи, наприклад, квітник, вкрай важливо взяти до уваги період цвітіння всіх складових видів рослин. Ідеально, якщо ділянка милуватиме око квітами протягом усіх трьох сезонів (звісно, крім зими). Якщо говорити про газон, він і зовсім є основою будь-якої упорядкованої ділянки, якій також слід приділити увагу.

Автоматичний полив

Вкрай важливо продумати цю систему ще на етапі розробки ландшафтного дизайну. Це стосується не тільки газону, а й інших насаджень.

Територіальне освітлення

Щоб готовий ландшафт радував око в будь-який час доби, не можна забувати про продумане освітлення. Ключовий акцент у цьому разі має робитися на базових будівлях. Багато ландшафтних дизайнерів вважають за краще вибирати для прикраси території, наприклад, сонячні ліхтарі, які у вечірній час дають приємне м’яке світло, створюючи водночас абсолютно особливу атмосферу.

Огорожа

Досвідчений ландшафтний дизайнер надає значення не тільки облагороджуванню та озелененню ділянки, а й огородженню всієї території загалом, а також поділу її на певні зони. Для цього може бути використаний не тільки паркан, але також, наприклад, кам’яні огорожі, живоплоти та інші подібні елементи.

Садові доріжки

Є невіддільним елементом будь-якого стилю ландшафтного дизайну. У деяких випадках вони також є ключовою художньою деталлю. Так, доріжка, що веде до дверей будинку, має гармоніювати з матеріалом самої будови. Найбільш довговічними вважаються доріжки з бруківки або кам’яної плитки. Зазвичай вони мають привабливий вигляд, але іноді, якщо площа мощення занадто велика, загальний вигляд стає сірим і нудним. Таку не завадить додатково декорувати.

Японський сад: мистецтво ландшафтного дизайну – журнал PORTES.UA ®

Елементи прикрас

Це доволі різноманітна група деталей, яка може розпочатися легкими мереживними шторами та закінчитися зістареними вазами для квітів просто на ділянці.

Функціональні деталі

Проєкт, крім іншого, може також включати додаткові об’єкти, важливі для конкретної ділянки. Наприклад, це може бути дитячий майданчик, штучна водойма тощо. Варто додатково враховувати, чи прокладено вже на ділянці водопостачання та електрику.

Будь-який стиль, якщо в ньому присутні ці основні елементи ландшафтного дизайну, матиме гармонійний вигляд і точно стане справжньою втіхою для очей.

ПАРТНЕРСЬКИЙ МАТЕРІАЛ 

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено