Івано-Франківськ

На Прикарпатті голови громад шукали рішення виходу з критичних ситуацій (ФОТО)

У Івано-Франківську зустрілися 56 представників територіальних громад.

photo1719483276 scaled

На Прикарпатті, 27 червня відбулися позачергові збори голів громад за ініціативи Івано-Франківського регіонального управління Асоціації міст України. Окрім міський голів, участь у зборах взяли також народні депутати, інформує ПІК.

Зустріч була присвячена трьом основними проблемам, а саме: енергетична стійкість ТГ та критична ситуація у Бурштині, фінансове забезпечення громад й функціонування освітньої мережі.

photo1719483277 scaled

“В першу чергу треба вирішити питання фінансів, тому ми, як Асоціація міст підготували зведені пропозиції від абсолютно усіх територіальних громад області. Чомусь так сприймається, що тилові громади не несуть серйозного навантаження й не потребують фінансового ресурсу. Проте система взаємопов’язана, тому що кількість людей в області значно збільшилася й потребує додатково фінансування”, – зазначив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

За його словами Асоціація пропонує запровадити вертикально-горизонтальну модель вирівнювання місцевих бюджетів, тобто коли розраховуються кошти незалежно від втручань регіонального рівня на душу населення. Також необхідно компенсувати бюджетам територіальних громад втрат “силового” ПДФО (сюди входить, не тільки військове ПДФО, але й силових структур: таких як поліція, ДСНС тощо).

“Другий момент – це політика згуртованості. Ще з 2014 року громади Франківщини допомагали жителям Донбасу, окупованим територіям, і не тільки гуманітарною допомогою, але й фінансовим ресурсом. А у 2024 році – ці процедури ускладнили, тобто зараз громади тилові не можуть ефективно допомагати громадам прифронтовим. Політика згуртованості – це зняти бар’єри допомоги одних громад іншим”, – наголосив Слобожан.

Торкнувся питання військового ПДФО під час зборів й міський голова Надвірної Зіновій Андрійович. Каже, що його громада не виключення і також потребує повернення “силового” ПДФО.

photo1719483360 scaled

“Я вважаю, що це дуже важливий аспект забезпечення життєдіяльності громади, тому що дуже багато делегованих повноважень, як з боку держави, так і з боку органів місцевого самоврядування мають бути підкріплені не тільки законодавчим процесом та законами, але й фінансовим ресурсом. На даний момент коштів не вистачає місцевим громадам у зв’язку з тим, що левова частка коштів сьогодні зосереджується на потребах ЗСУ. І ця підтримка не зміниться”, – сказав він.

Звичайно, в основі на порядку денному також було питання Бурштина. Адже місто залишається під загрозою збою опалювального сезону через російську атаку на Бурштинську ТЕС. Міська рада планує збудувати дві котельні, які мають забезпечити теплопостачання, втім коштів на їх спорудження немає. Тож мер Бурштина сподівається на підтримку органів влади та колег із громад.

photo1719483277 1 scaled

“У нас ще такої ситуації не було, але ми готуємося до опалення від котелень. Але це біда для громади, бо часу майже немає на встановлення котелень. Та й щоб збудувати дві котельні для житлових будинків та чотири для об’єктів соціальної інфраструктури потрібно кілька років, а у нас серйозний виклик – зробити це до зими. Поки ресурсу немає…”, – сказав він.

Ще одна проблема, якої торкнулися під час зборів міські голови – це питання освіти.

“Так звана освітня реформа, на скільки ми знаємо у 2027 році фактично дуже мало залишиться закладів, які будуть мати повну освіту, до 12 класів. Переважна більшість закладів залишиться до 9 класу. Ми (ред. голови громад”) не розуміємо повністю цю реформу. І хочемо знати, за які кошти ця реформа буде впроваджуватися і що це в кінцевому результаті спричинить у громадах”, – зазначив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

За його словами, на сьогодні й так освітня субвенція обмежена. Вона не покриває видатків навіть на заробітну плату в освітніх закладах, тож громадам треба розуміти, до чого готуватися.

photo 2024 06 27 11 32 01 scaled

У підсумку зустрічі на позачергових зборах голів Прикарпаття ухвалили низку рішень задля подолання рішень, які постали перед громадами та прийняли відповідні звернення до центральної влади. Загалом на зборах були присутні представники 56 громад області, зокрема міські голови Франківська, Долини, Надвірної, Тисмениці, Галича, Болехова, Дубівців.

Також голова Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Руслан Марцінків зазначив, що на зборах голови громад прийняли рішення щодо виділення фінансової допомоги Бурштинській громаді, щоб допомогти людям пройти опалювальний сезон найближчої зими.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено