Івано-Франківськ

Місто може замерзнути: наскільки критичною є ситуація з опаленням у Бурштині

Місто Бурштин у питанні теплопостачання повністю залежить від Бурштинської ТЕС.

Місто може замерзнути: наскільки критичною є ситуація з опаленням у Бурштині

У Бурштині через російську атаку на місцеву ТЕС, під загрозою опалювальний сезон цієї зими, адже люди можуть залишитися без теплопостачання та водопостачання.

У міській раді раніше заявляли про наміри збудувати дві котельні потужністю 8 та 10 мегават, втім чи встигне влада поки без належного ресурсу виконати цей план, на який за практикою йдуть роки, до початку опалювального сезону – невідомо, інформує ПІК.

«Внаслідок останніх обстрілів, як енергетичне обладнання, так і споруди ТЕС – у дуже пошкодженому стані. Сподіваємося, що якщо не буде обстрілів, то обладання на Бурштинській ТЕС буде працювати й теплопостачання таки можна буде забезпечити», – зазначив під позачергових зборів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України міський голова Бурштина Василь Андрієшин.

За його словами, міська рада намагається знайти кошти на спорудження двох газових котелень, на які потрібно щонайменше 100 мільйонів гривень, втім поки фінансового ресурсу немає.

“ТЕС у такій ситуації, що податки нам (ред. до міського бюджету) не платять. За перший квартал цього року станція мала заплатити нам біля 10 мільйонів екологічного податку, втім вони розтермінували цю виплату і наступні платежі теж будуть під знаком питання. Тому ми звернулися у різні інстанції, до обласної влади  Кабінету міністрів, благодійних фондів. Відгукуються, дехто каже, що працює над цим, але поки реальної позитивної відповіді немає”, – каже Андрієшин.

Тож міська рада подала запит у банк щодо отримання кредиту на суму 50 мільйонів гривень, другу частину коштів сподіваються залучити від обласної ради, міжнародних донорів та партнерів міста.

До слова, на засіданні Асоціації міста міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що громади області постараються допомогти бурштинцям пережити зиму, а саме виділялять певну суму зі свого бюджету на підтримку міста. Зокрема, Франківськ планує надати Бурштину 5 мільйонів гривень фінансової допомоги.

441926503 122156356250181800 8466377631952857918 n scaled

На якому етапі будівництво котелень зараз?

Мер Бурштина сказав, що на газові котельні в місті вже відведена земля, газовики розробляють проєкт по підведенню газопроводу. Ця процедура дороговартісна та тривала, але до 10 вересня цього року, газовики мають завершити підведення газопроводів до майбутніх котелень.

Для шкіл, садочків та лікарні планують поставити твердопаливні котли.

Що буде з подачею теплої води?!

Важливим питанням є і те, що газові котельні, якщо їх все таки встановлять, не забезпечать житловий сектор теплою водою, тож тут людям доведеться самим справлятися з цією ситуацією. Зокрема, як каже Василь Андрієшин, вже зараз жителі Бурштина встановлюють бойлери.

Процес переходу на індивідуальне опалення

Це ще одна проблема для Бурштина. Андрієшин зазначає, що дозволи на встановлення індивідуального опалення видали 23 квартирам, загалом бажають перейти до 70 квартир, з 4700, які є у місті. Втім цей процес також не рухається, як і через колотнечу з газовиками, так і через те, що має бути дозвіл від ТЕС на від’єднання від централізованого опалення.

Тож підбиваючи підсумки, важливо відзначити, що Бурштин справді опинився не у найкращій ситуації і яким буде цей опалювальний сезон для містян залишається тільки гадати. Можливо, у цьому питанні місцевій владі треба було працювати на випередження і набагато раніше думати про життєзабезпечення міста, зокрема встановлення тих самих котелень, адже війна вже триває понад два роки.

Та й Буртинська ТЕС сплачує екологічний податок на перший рік, тож можна було його раніше акумулювати у бодай від’єдннаня від централізованого опалення. Але це лишаються відкриті питання виключно до представників місцевої влади…

Зараз важливо не допустити, щоб місто замерзло… А для цього мають об’єднати зусилля представники як регіональної так і центральної влади.

Додамо, що зважаючи на суспільний розголос щодо критичної ситуації у Бурштині, в Івано-Франківській облдержадміністрації повідомили, що у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України пообіцяли надати 4 модульні котельні на альтернативному паливі потужністю 1 МВт кожна для об’єктів соціальної сфери, а також дві модульні газові котельні потужністю 8 та 10 мегават для багатоквартирного житлового фонду міста.

Читайте також у ПІК:

 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено