Івано-Франківськ

«Обмінятися досвідом, щоб вистояти»: у Полтаві відбулася конференція серед керамістів України (ФОТО)

Ситуація в керамістів, особливо з Донеччини, сьогодні не проста.

DSC 0133 scaled

На Полтавщині днями відбувся стаді-тур для керамістів з України. Учасники відвідали Опішнянську громаду та безпосередньо спілкувалися там з майстрами. Наступного дня організатори заходу провели для них конференцію на тему «Кераміка регіонів України – культурна спадщина народу». Майстри-керамісти, підприємці, представники центральної, регіональної влади та експерти обговорили проблеми з якими стикнулися керамісти, розповіли про підтримку профільного бізнесу в постраждалих регіонах та презентували можливості для представників керамічної галузі.

Юрій Тупікало, керівник регіонального керамічного кластера Донеччини, зазначає, що через війну керамісти не зустрічалися вже три роки. І такі стаді-тури дають змогу подивитися, хто залишився на ринку, як працюють в цих умовах, й обмінятися досвідом.

«Ці заходи галузеві та спрямовані на вирішення тих викликів, які зараз існують перед керамістами. Адже керамісти Донеччини з 2014 року працюють в тих умовах, в яких мало хто у світі колись працював. І вони зіштовхуються з багатьма проблемами, які пов’язані як і з тим, що відбувається в країні, зокрема проблема кадрів. Але і є специфічні проблеми, які стосуються лише галузі. Такі заходи, зокрема конференція, висвітлюють ці проблеми й шукають шляхи розв’язання цих проблем на всіх рівнях: майстрів, представників бізнесу, регіональної й центральної влади», – каже Юрій Тупікало.

IMG 0644 scaled

Дарія Снопенко, начальник управління розвитку реального сектору економіки департаменту економіки Донецької ОВА розповіла, що наразі керамісти мають чимало можливостей для підтримки свого бізнесу у цей складний для України час.

«Наша позиція в тому, що влада завжди готова до конструктивного діалогу, наразі існують державні програми підтримки малого та середнього підприємництва. І вони можуть бути використані й представниками керамічної галузі. Звичайно, фінансовий ресурс у нас обмежений, і ми як регіональна влада, першочергово спрямовані на безпеку, гуманітарне забезпечення тощо. Але така комунікація з бізнесом для перспективи, для того, щоб їх включати в наші програмні документи з питань відновлення – це дуже важливо. І ми хочемо почути їх, і за можливості врахувати та переходити до конкретних кроків з підтримки», – каже Дарія Снопенко.

Учасниця стаді-турів керамістка з Косівщини Марія Гринюк розповідає, що такі заходи відкривають нові горизонти для розвитку.

IMG 0582 scaled

«Цей тур надзвичайно корисний, як і попередній, і я дякую цьому проєкту, бо ти можеш бачити де і як розвивати свій бізнес, можеш навчитися чомусь у колег: як вони його створюють, просувають, рекламують. І таким чином можеш бачити свої прогалини. Я коли приїхала з першого туру, то вдосконалила свою гончарну майстерню», – ділиться Марія Гринюк.

Нагадаємо, що Захід відбувається в рамках проєкту  «Збереження та популяризація керамічної спадщини», що є частиною Проєкту “Зміцнення громадської довіри в Україні” – UCBI, який підтримує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Наступний крок, що планує проєктна команда – форум у Києві, де керамісти зможуть презентувати свою продукцію та заслухати спікерів, що представлять їм програми для розвитку своєї справи.

Пропонуємо переглянути фоторепортаж ПІК з конференції у Полтаві:

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено