Івано-Франківськ

Прикарпатцям нагадали, що таке харчовий ботулізм та як його уникнути

Потрібно пам’ятати, що симптоми ботулізму розвиваються не так різко як при інших харчових отруєннях.

Прикарпатцям нагадали, що таке харчовий ботулізм та як його уникнути

У минулому році  харчовий ботулізм виявили у п’ятьох мешканців Прикарпаття. Всі люди їли м’ясні консерви домашнього виготовлення. В 2024 році в області випадки харчового ботулізму не реєструвалися, проте в інших областях кількість таких випадків зросла. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області, пише ПІК.
Основні прояви захворювання: слабкість, головокружіння, сухість в роті, закрепи. Пізніше з’являється розлади центральної та вегетативної нервової системи які проявляються порушенням зору та ковтання, розладами мови, в важких випадках – зупинкою дихання.
Щоб захистити себе та своїх рідних від ботулізму потрібно:
  •  не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках та в мережі інтернет, яка була виготовлена невідомими операторами ринку чи в домашніх умовах;
  •  купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  •  при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно простерилізувати консерви при температурі 115-120°С – не менше 40-60 хв з подальшою їх герметичною упаковкою.
  •  для консервування використовувати тільки свіжі доброякісні без ознак псування харчові продукти;
  •  сировину, особливо гриби, перед консервуванням необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків грунту;
  •  швидко і ретельно видаляти кишки при післязабійному розчленуванні туші, чистити рибу негайно після вилову, обов’язково видаляти з неї кишки, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  •  домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  •  не їсти консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, не використовувати продукцію зі здутих (бомбажних) банок;
  • рекомендуємо вживати консерви лише промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю.

До слова, харчовий ботулізм – це харчове отруєння, яке виникає внаслідок вживання в їжу небезпечних харчових продуктів та без своєчасного специфічного лікування може призвести до смерті.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено