Івано-Франківськ

Що зміниться для українців у липні 2024 року: всі нововведення

У липні спливає термін оновлення даних у ТЦК у військовозобов'язаних, а платіжки прийдуть уже з новою ціною на світло.

Що зміниться для українців у липні 2024 року: всі нововведення

У липні на українців чекає кілька змін. Військовозобов’язані повинні будуть оновити дані в ТЦК, а деякі випускники шкіл складуть НМТ на додатковій сесії. Також у другому літньому місяці прийдуть перші комунальні платіжки з новою ціною на світло, пише ПІК.

Тарифи на світло підняли ще в червні, проте саме в липні вперше прийдуть платіжки з оновленою сумою. Для населення встановлено фіксовану ціну на електроенергію 4,32 грн за кВт/год. Тариф для юридичних осіб відрізняється в кожному регіоні.

Субсидії на комунальні послуги буде продовжено автоматично. Розміри обов’язкового платежу для отримувачів субсидії залишаться незмінними, а різницю через підвищення тарифів покриє держава.

У липні не планується індексації виплат для пенсіонерів. Однак буде щомісячний перерахунок пенсій для тих, кому протягом місяця виповниться 70, 75 або 80 років.

Доплата до пенсії за віком становитиме:

  • 300 гривень – для пенсіонерів, яким виповниться 70 років;
  • 456 гривень – для пенсіонерів, яким виповниться 75 років;
  • 570 гривень – для пенсіонерів, яким виповниться 80 років.

Однак, якщо розмір пенсії перевищує 10 340 гривень на місяць, то надбавка не призначається.

У липні деякі абітурієнти складатимуть НМТ 2024 у додатковій сесії, яка триватиме з 11 по 19 липня. Скласти такий іспит можуть учасники, які пропустили додаткову сесію через поважну причину – повітряну тривогу, технічні неполадки, хворобу тощо.

Мобілізація в Україні в липні 2024 року триває відповідно до нового закону. Обмежено придатних до служби більше не буде, а призивати на службу почнуть чоловіків з 25 років. Оновлення даних у ТЦК – обов’язок усіх громадян, які стоять на обліку. Для цього дається час до 16 липня. Актуалізувати дані можна в застосунку Резерв+, у найближчому центрі надання адміністративних послуг або у військкоматі.

Українці, які стоять на обліку і не оновлять дані, отримають штраф за неявку в ТЦК. Для громадян його розмір становить від 17 000 до 25 500 гривень, для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Мобілізація жінок з 1 липня залишається добровільною. Однак медики зобов’язані нарівні з чоловіками оновити дані в ТЦК.

З 1 липня 2024 року зміниться система підтримки українців у Польщі.

Що зміниться для біженців із України:

1) Термін дії тимчасового захисту для громадян України буде продовжено з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року.

2) Водночас з 2025-го можна буде змінити статус перебування з поточного тимчасового захисту на посвідку на тимчасове проживання терміном на 3 роки.

3) З 1 липня 2024 року зміниться система підтримки українців:

  • фінансування допомоги, пов’язаної з проживанням та харчуванням українських біженців (які перебувають в особливо складній ситуації), буде можлива лише на підставі підписаної угоди з компетентним воєводою або органом місцевого самоврядування, що діє за розпорядженням воєводи;
  • будуть змінені правила відшкодування витрат на проживання та харчування в центрах колективного розміщення, що забезпечить більш ефективний, ніж зараз, збір належних субсидій;
  • виплати, пов’язані з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців, понесених власниками приватного житла, не будуть продовжені;
  • припиниться фінансування фотографування на документи та одноразову грошову допомогу в розмірі 300 злотих;
  • буде запроваджено обов’язкове шкільне навчання для дітей громадян України, причому виплата допомоги “800 злотих плюс” буде пов’язана з виконанням цього зобов’язання, починаючи з 2025-2026 навчального року.

4) Тимчасовий захист буде поширено на дві додаткові категорії іноземців:

  • неповнолітні діти громадян України,
  • неповнолітні діти подружжя громадян України, які не мають українського громадянства.

5) Надавати психологічні послуги українським біженцям зможуть громадяни України, які проживають у Польщі та мають відповідну освіту.

В липні розміри мінімального та максимального ЄСВ залишаться без змін:

  • мінімальний розмір ЄСВ становить 22% від мінімальної зарплати — 1 760 гривень за місяць,
  • максимальний розмір ЄСВ становить 22% від 15 мінімальних зарплат — 26 400 гривень за місяць.

Водночас єдиний податок для 1 та 2 груп прив’язаний до мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який на сьогодні становить 3 028 гривень.

Тобто коли йдеться про єдиний податок (ЄП), то в липні:

  • ФОП 1 групи сплачує 302,80 гривні — це 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
  • ФОП 2 групи сплачує 1 600 гривень — це 20% від мінімальної зарплати;
  • ФОП 3 групи має фіксований ЄП на рівні 2023 року — це 3% від доходів для платників ПДВ та 5% від доходів — для неплатників ПДВ.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено