Івано-Франківськ

Прем’єр-міністр Угорщини пообіцяв відкрити першу українську школу в Угорщині

Під час перемовин з Орбаном президент України ініціював питання про освіту для українських дітей, які перебувають в Угорщині.

orban i zelenskyj 632x356 1

Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який прибув до Києва, під час переговорів домовились про відкриття першої школи для україномовних дітей на території Угорщини, пише “Європейська правда”.

“Зокрема, ми обговорили (з Віктором Орбаном) відкриття української школи в Угорщині, першої такої школи, і пан прем’єр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту”, – сказав Зеленський.

Віктор Орбан підтвердив, що українська сторона піднімала це питання і повністю підтримав ініціативу Зеленського.

Він, зокрема, наголосив, що із приїздом до Угорщини великої кількості українських біженців з’явилася потреба для їхнього навчання.

“Українці і раніше були в Угорщині, але зараз з’явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні піклуватись про цих людей… Тому я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині”, – відзначив Орбан.

Він пояснив, що зараз українські діти в угорських містах, зокрема в Будапешті, вчаться у багатьох різних школах, і ця система працює “непогано”, але Угорщина розуміє також необхідність створення школи з українською мовою навчання.

“Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоби українці почували себе в Угорщині, як вдома”, – додав Віктор Орбан.

Він не став пов’язувати це рішення із аналогічними очікуваннями від України, але згадав, що розраховує також на розуміння Україною потреб угорськомовної меншини, що традиційно проживає на Закарпатті.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Віктор Орбан 2 липня прибув з неоголошеним візитом в Україну. Це його перша поїздка в Україну після початку повномасштабної війни РФ.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено