Івано-Франківськ

Які шкідники та хвороби можуть загрожувати урожаю прикарпатців у липні

В липні зросте шкідливість фітофагів, зокрема сисних, листогризучих та плодопошкоджуючих видів.

Які шкідники та хвороби можуть загрожувати урожаю прикарпатців у липні

Фахівці Держпродспоживслужби області розробили прогноз розвитку шкідників та хвороб сільгоспкультур прикарпатців у липні 2024 року. Зокрема, у другому місяці літа на картоплі, томатах, баклажанах, шкодитимуть жуки і личинки колорадського жука, продовжиться спарювання імаго та яйцекладка, а наприкінці липня вийдуть жуки літнього ІІ- покоління.

Захищають посіви картоплі обприскуванням одним з препаратів згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», пише ПІК.

“За відносної вологості повітря понад 87%, температури 20-25°С, рясних рос пасльонові культури інфікуватимуть альтернаріоз та фітофтороз. Для оздоровлення картоплі, томатів від комплексу хвороб застосовують дозволені фунгіциди”, – йдеться у повідомленні.

Рослини капусти пошкоджуватиме попелиця, гусінь капустяної, совки, біланів, молі. Як і в попередні роки, на посадках капусти в липні масово продовжить розмножуватися капустяна білокрила, яка активно поширюється через бур’яни (молочай, лободу):

“Нагадуємо, що найбільшу шкоду рослинам шляхом висмоктування з них соку наносять личинки фітофага. В той же час, контактні препарати, які діють на дорослих особин, не діють на личинок, тому що восковий кокон захищає їх від шкідливих впливів”.

Для відловлювання імаго білокрилки, ефективним засобом є виставлення клейових пасток, які являють собою жовті поверхні, покриті невисихаючим клеєм.

Огірки повсюди заселятимуться попелицями, кліщами, тютюновим трипсом, які за жаркої, помірно вологої погоди здатні нанести значну шкоду рослинам. Знешкоджують сисних комах обприскуванням рослин інсектицидами.

“За умови частого випадання дощів, різких перепадів денних і нічних температур зростатиме ураження гарбузових бактеріозом, пероноспорозом, антракнозом, та іншими хворобами. Вказані погодні умови сприятимуть розвитку пероноспорозу цибулі”, – додають у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. 

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено