Івано-Франківськ

Залучитися підтримкою: на Прикарпаття приїхали представники Чернігівської та Сумської громад (ФОТО)

У кожній українській громаді розуміють, що сильні вони, коли разом.

IMG 2206 scaled

На Прикарпаття завітали представники органів самоврядування Чернігівської та Сумської ОВА. Гості з прифронтових регіонів приїхали, щоб налагодити комунікацію із громадами Прикарпаття, обмінятися досвідом та залучитися надійними партнерами.

Підтримка та нові ідеї для громад Сумщини та Чернігівщини вкрай важливі, адже вони перебувають на етапі відновлення. Задля підтримки економіки та розвитку, громади об’єдналися в рамках проєкту «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу», який організовує громадська організація «Розвиток бізнес сектору України».

«Мета нашого проєкту – допомогти громадам знайти нові можливості для розвитку, навчити органи місцевого самоврядування та бізнес залучати кошти й створювати передумови для відбудови й відновлення ділової активності громади. Ми зробили акцент на практичні складовій: учасники відвідають громади, побачать реалізацію грантових проєктів, поспілкуються з місцевим керівництвом та зможуть знайти партнерів», – каже керівниця проєкту Леся Круп’як.

IMG 1326 scaled

Під час стаді-турів учасники з Сумщини та Чернігівщини відвідали Івано-Франківську, Коломийську, Білоберізьку та Калуську громади.

«На Прикарпатті є 62 територіальні громади, і у нас зараз активно налагоджена співпраця з нашими міжнародними донорами, що дає нам можливість підсилювати ці територіальні громади. Також важлива співпраця з бізнесом, адже це сплата податків, яка теж дає підсилення, а це також це підтримка обороноздатності країни. Звичайно Івано-Франківська область допомагає тим областям, де йде війна, всім необхідним. Тому такі проєкти, як цей, важливі задля підтримки прифронтових громад та створення спільних проєктів задля зміцнення країни в цілому», – розповіла під час зустрічі з представниками громад голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

IMG 1120 scaled

Також гості з Сумщини та Чернігівщини зустрілися з мером Івано-Франківська Русланом Марцінківим та його заступниками, які їм презентували вдало реалізовані міжнародні проєкти.

«Ми маємо можливість обмінюватися досвідом. Чернігівщина, Сумщина – громади, які часто обстрілюються ворогом, але попри це ми повинні сьогодні максимально зшивати країну, максимально робити її єдиною, тому такі зустрічі важливі задля обміну досвідом та спільної роботи й реалізації спільних проєктів», – зазначив Руслан Марцінків.

IMG 1177 scaled

Опісля, учасникам стаді-туру провели екскурсію Івано-Франківськом та інтерактивним музеєм «Місто і зброя», який створений в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги.

Наступний день делегація Сумщини та Чернігівщини провела у Коломийській та Білоберізькій громаді, Верховинського району.

У Коломиї учасники зустрілися із керівництвом міста, де їм розповіли про інвестиційний досвід громади в соціальних, освітніх та медичних сферах, співпрацю з бізнесом та іноземними партнерами.

«Ми впевнені, що навіть під час війни можна знаходити можливості, щоб залучати інвесторів в наші громади. Ми раді ділитися таким досвідом, адже ми по одному як громади нічого не варті, ми мусимо ділитися не лише культурними особливостями, а й розповідати як можна розвивати громади та залучати кошти», – каже Михайло Качанський, заступник міського голови.

IMG 1507 scaled

Також у Коломиї делегації провели екскурсію музеєм “Писанка” – це єдиний у світі музей писанкового розпису.

IMG 1653 scaled

У високогірній Білоберізькій громаді Верховинського району учасників зустріли з музикою та гуцульськими традиціями. Це невелика громада із населенням 9 тисяч, але якій вдалося залучитися підтримкою та за проєктні кошти створити сучасний Центр надання адміністративних послуг.

«Ми хотіли показати, що не дивлячись на різноманітні територіальні перешкоди, чи малу кількість населення громади, також можуть розвиватися. Тому сьогодні такі обміни досвідом – це найбільша користь зараз, адже якщо всі громади почнуть між собою комунікувати, то нам буде легше, навіть виграти війну», – каже голова Білоберізької громади Дмитро Іванюк.

IMG 2269 scaled

На завершення другого дня стаді-туру учасники завітали в «Етнографічний гуцульський музей старожитностей», що у Криворівні.

На третій день учасники стаді-туру відвідали індустріальну столицю західної України – Калуську громаду та відвідали приватний індустріальний парк «Kalush Industrial HUB», який успішно функціонує.

«Зараз у громадах України найбільший розвиток може бути саме через грантову діяльність. Адже бюджети громад обмежені, не має того рівня доходів, які були. Тому ми ділимося із колегами своїми напрацюваннями та інвестиційними досягненнями завдяки грантовій роботі», – каже очільник Калуської громади Андрій Найда.

IMG 2803 scaled

Своїми думками та враженнями поділилися й учасники стаді-туру.

Тетяна Ясочко, радниця голови Чернігівської ОВА каже, що після повернення у Чернігів спершу займуться навчанням для органів місцевого самоврядування.

«Ми бачимо, коли голова вмотивований, вмотивований колектив – це чудово. І ми цей досвід привеземо додому, хочеться ділитися як роблять наші колеги з Прикарпаття. І мені дуже хочеться зазначити, де б ми не були, і на якому б рівні не спілкувалися, чи то з головою ОВА, чи з міськими, чи з сільськими головами – всі вони дуже привітні та відкриті до співпраці. І вже на цьому етапі хочеться укласти договори, меморандуми», – каже Тетяна Ясочко.

IMG 1822 scaled

Леонід Білик, голова Дубов’язівської громади, що на Сумщині, зацікавився проєктною діяльністю.

«Ми працюємо у напрямку проєктної діяльності, але не так широко. Тут ми побачили інші напрямки, ідей багато, і те, що побачили дуже корисне. Наразі ми обмінялися контактами й в Коломиї, Калуші, і вже сьогодні наші відділи починаються телефонувати та шукати можливості для співпраці», – ділиться Леонід Білик.

IMG 0873 scaled

Учасник стаді-туру Юрій Стальниченко відзначив схожість громад Прикарпаття та Чернігівщини.

«Ми схожі тим, що наші громади досить великі, а густота населення досить мала. Тому те, як організована тут робота нас дуже цікавить. Я побачив як працюють офіцери громади, індустріальні парки, ситуаційні центри, це ті проєкти, які і ми організовуємо, і хоч у нас більше ризиків, ці ті елементи, які треба переймати. Також цікаво, як працюють громади з бізнесом. Ми також хочемо створювати простори, де бізнес та місцеве самоврядування зможуть наводити мости співпраці. Завдяки цьому проєкту, ми дізналися, як однотипні проблеми вирішуються в інших куточках нашої держави», – каже в.о. міського голови Менської громади Юрій Стальниченко.

IMG 3174 scaled

Додамо, проєкт «Розвиток грантової спроможності органів місцевого самоврядування та бізнесу» реалізується громадською організацією «Розвиток бізнес-сектору України» в партнерстві з Агенцією регіонального розвитку Сумської області та впроваджується в межах грантового конкурсу «Посилення громадської участі в процесах раннього відновлення на звільнених територіях», який адмініструється ІСАР Єднання за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», що фінансується країнами партнерами.

Читайте також:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено