У Коломийському районі зафіксували випадок псевдотуберкульозу — захворювання, що враженням шлунково-кишковий тракт, репродуктивну систему, суглоби і очі.
Про це повідомили у Коломийському районному відділі ДУ ” Івано – Франківський ОЦКПХ МОЗ”, пише ПІК.
“Ця хвороба декілька років не реєструвався на території нашого району, у червні місяці був лабораторно підтверджений випадок у сільської жительки”, – йдеться у повідомленні.
Захворювання протікає з характерними ознаками туберкульозу, тому цю форму захворювання називають псевдотуберкульозом. Інкубаційний період 7-10 днів.
Псевдотуберкульозом можна заразитись при вживанні забруднених збудниками продуктів (овочі, фрукти, молоко, м’ясо тощо), що не пройшло термічну обробку, особливо після тривалого зберігання в холодильнику чи підвалі, води з зараженого джерела (річки, ставки).
Захворювання починається гостро, вже в перші години температура підвищується до 38-39 градусів. Збудник потрапляє через стравохід і дуже швидко розповсюджується організмом та спричиняє одночасне запалення багатьох органів.
Специфічної профілактики (щеплення) від даного захворювання не існує.
Профілактика псевдотуберкульозу:
- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання;
- дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;
- постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;
- постійно дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при догляді за тваринами та польових роботах;
- вчасно проводити дератизаційні заходи в підсобних приміщеннях.
Читайте також:
- У Львові медики врятували жінку з “найгіршим діагнозом для пацієнта” (ФОТО)
- Посмертне донорство: у Франківську родичі померлого пацієнта дали згоду на трансплантацію органів
- Прикарпатцям нагадали, що таке харчовий ботулізм та як його уникнути