Івано-Франківськ

В Україні масово розмножується сарана: чи загрожує шкідник Прикарпаттю

Налічується до 20 її різновидів, серед яких найпоширенішими є сарана італійська.

В Україні масово розмножується сарана: чи загрожує шкідник Прикарпаттю

На окремих територіях на сході України зафіксували масове розмноження та збільшення чисельності небезпечного шкідника – сарани. На Прикарпатті поки поширення сарани не відмічається. Про це повідомляє Косівська РДА, пише ПІК.

“Необхідно провести комплекс профілактичних заходів із попередження його поширення, оскільки в умовах посушливої погоди ареал поширення, чисельність та шкодочинність шкідника може збільшитися, зокрема сарани перелітної”, – йдеться у повідомленні.

Перелітна сарана – велика комаха, що досягає 6 см в довжину, має зелено-коричневе або оливкове забарвлення тулуба і прекрасно розвинені крила, які допомагають долати величезні відстані (до декількох тисяч кілометрів) зі швидкістю 10-15 км/год.

Скупчившись в зграї з більше 10 тис. особин, сарана кочує на великі відстані, знищують на своєму шляху все, що росте на землі. У спекотні дні тіло саранових випаровує велику кількість води, для поповнення якої вони поїдають рослини (тобто не через голод, а через спрагу):

“Сарана – типовий поліфаг, харчується усіма рослинами, проте надає перевагу злаковим культурам: кукурудзі, просу, сорго, пшениці, а також очерету, пирію тощо. Імаго і личинки грубо об’їдають листя, стебла, живляться насінням. Одна особина сарани за період життя з’їдає до 500 г зелені, а потомство однієї самиці – таку кількість трави, яка достатня на 1 рік двом вівцям”.

Захисні обробки посівів проти саранових розпочинають за масової появи личинок першого віку. Рекомендовано проводити захист посівів за чисельності 10-15 екз. на 1 кв.м нестадних саранових, 2-5 екз. італійського пруса. Обробки проводять вранці та ввечері, коли комахи перебувають на рослинах.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено