Івано-Франківськ

Що має бути у закладі харчування, щоб не отруїтися під час спеки

Надворі спекотне літо, період відпусток та літніх канікул для школярів.

Що має бути у закладі харчування, щоб не отруїтися під час спеки

На Прикарпатті працюють 15 заміських закладів оздоровлення та відпочинку. Проте в гірських районах багато приватних садиб, які приймають людей на відпочинок, надаючи при цьому послуги з харчування, пише ПІК.

Фахівці Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області рекомендують організаторам літнього відпочинку дітей, обираючи заклад харчування, звернути увагу:

  • Чи обраний заклад харчування зареєстрований як оператор ринку харчових продуктів.
  •  Чи наявне в закладі харчування примірне чотиритижневе сезонне меню, погоджене територіальним органом Держпродспоживслужби.
  •  Чи наявні в закладі харчування результати лабораторних досліджень питної води.
  •  Чи мають працівники закладу особисті медичні книжки з пройденим періодичним медичним оглядом.
  •  Чи наявний перелік постачальників харчових продуктів в заклад харчування.
  •  Чи наявні в закладі харчування умови для дотримання технології приготування їжі та зберігання харчових продуктів в умовах відключення електропостачання (генератори тощо).
Щоб уникнути харчових отруєнь, радять дотримуватись наступних правил:
  •  температура у холодильнику повинна бути не вище +4°, у морозильній камері – не вище -4°С (у холодильниках мають бути термометри для контролю температури в ньому);
  •  при відключенні електроенергії понад 4 години, у холодильник необхідно помістити контейнери з льодом для підтримки належної температури;
  •  при відключенні електроенергії не бажано зайвий раз відкривати дверцята холодильника та морозильної камери, щоб запобігти потраплянню теплого повітря;
  •  не підлягають подальшій реалізації продукти, що швидко псуються, якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище +15°C протягом 4 годин або більше (м’ясо, птиця, морепродукти, молоко);
  •  розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено;
  •  слід готувати страви у невеликій кількості, щоб їх спожити у день приготування і не залишати в холодильнику на наступний день;
  •  заборонено залишати на наступний день заправлені салати, а також не рекомендовано вживати без належного температурного режиму зберігання паштети, заливні страви, супи, соуси, млинці з м’ясом або сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби;
  • охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки;
  • не рекомендується закупляти харчові продукти, що швидко псуються, про запас (слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи) або найменше втрачають якість без холодильника).
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.
  • не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  •  під час відпочинку з дітьми необхідно ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, особам, які супроводжують дітей, необхідно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби;
  • перед приготуванням їжі та перед кожним споживанням її мити руки з милом;
  •  не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами зберігання;
  •  не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг






Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено