Івано-Франківськ

Проєкт “BRAMA” від кіберполіції: за два роки заблокували тисячі ворожих ресурсів

Долучитися до проєкту з протидії ворожої дезінформації в інтернеті може кожен.

Проєкт "BRAMA" від кіберполіції: за два роки заблокували тисячі ворожих ресурсів

Проєкт “BRAMA” створений Департаментом кіберполіції Нацполіції у 2021 році, ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Тоді його основна мета була – боротьба з наркозлочинністю.  Але у 2022-му році правоохоронці змінили профіль проєкту “BRAMA” на протидію російському окупанту в мережі Інтернет й незаконному контенту в інформаційному просторі.

Днями старший оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Назар Клюфінський розповів журналістам «ПІК» про проєкт “BRAMА”, його основні цілі та як можна долучитися пересічним українцям, зокрема жителям Прикарпаття.

“Одне із завдань проєкту – блокуванням ворожих ресурсів на території України та Прикарпаття. Тобто, будь-які Телеграм-канали чи Ютуб-канали, сторінки у Фейсбук чи Інстаграм, ми з нашою командою волонтерів за допомогою Телеграм-каналу “BRAMA”, де є понад 200 тисяч підписників, це робимо”, – зазначив пан Назар.

Проєкт "BRAMA" від кіберполіції: за два роки заблокували тисячі ворожих ресурсів

Як працює блокування:

Надсилаються скарги на той чи інший телеграм-канал чи іншу мережу. Таких скарг потрібно 1000, для кращого результату ще більше, і тоді ворожий канал чи сторінка блокуються.

“У нашому Телеграм-каналі “BRAMА” є люди різного віку від 18 до 72 років. І за понад два роки війни, ми вже заблокували тисячі проросійський акаунтів, сторінок та каналів. Будь-яка людина може підписатися на наш канал й там є графа: або хочу навчатись чи ознайомитися із проєктом, або ж повідомити інформацію про той чи інший фейковий канал”, – розповідає поліцейський. 

Ворожий канал можна заблокувати найменше за 5 хв, а інколи на це може піти й півтори доби. Тут важливо, за скільки часу збереться тисячу скарг на одну сторінку. І якщо сторінка чи канал впродовж 2-3 днів не відновиться – це можна вважати 100% успіхом.

“Ми, правоохоронці, розповідаємо про проєкт у держустановах, освітніх закладах, оскільки кожен з нас користується мобільним телефоном. Відповідно кожен може натрапити на якусь ворожу статтю, чи сторінку, де поширюють дезінформацію та надіслати посилання у Телеграм канал «BRAMA» Тоді волонтери, спеціалісти кіберполіції розглядають ці посилання і відправляють у роботу з блокування”, – каже кіберполіцейський.

Проєкт "BRAMA" від кіберполіції: за два роки заблокували тисячі ворожих ресурсів

За його словами,основними цілями проєкту «BRAMA», окрім, знищення російських осередків в медіа просторі також є:

  • Зменшення рівня булінгу та цькування в мережі Інтернет; 
  • Протидія онлайн – шахрайствам в мережі Інтернет; 
  • Проведення навчань та тренінгів з кібергігієни; 
  • Просвіта населення щодо інформаційної гігієни; 
  • Залучення та мотивація громадян до активної громадянської позиції.

“Долучитися до Телеграм-каналу “BRAMА” може кожен, але вже людей-волонтерів, які надсилають скарги на сторінки, кіберполіцейські перевіряють, адже серед них також можуть бути шахраї чи пропагандисти. Долучайтеся до проекту: https://t.me/+cHOe2PYDRJhlZDQy та будьте обізнаними і захищеними в мережі Інтернет.”, – додає Назар Клюфінський. 

IMG 3779 scaled

Читайте також у ПІК:

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено