За перші 5 місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що перевищує торішній показник у 17 111 випадків. Найбільше ГКІ зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій областях (1 660). Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я, пише ПІК.
“Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця”, – йдеться у повідомленні.
- У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.
- Дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти. Не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
- Мити фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
- Ретельно обробляти продукти з м’яса та риби.
- Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
- Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.
- Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.
- Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.
- Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.
- Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.
- Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.
- Використовуйте якісну, очищену воду.
- Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.
- У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.
Читайте також у ПІК: