Івано-Франківськ

Порушувались “циркадні ритми”: українцям розповіли, чи вплине скасування “літнього” часу на здоров’я

Зміна часу двічі на рік порушує сталі "циркадні ритми" і має негативний вплив на наш стан.

Верховна Рада ухвалила закон, за яким з 2025 року Україна більше не переходитиме з “зимового” часу на “літній”.

На початку 2019 року Європарламент теж підтримав пропозицію відмовитися від переведення годинника, але дійти згоди про прийняття спільного законодавства досі так і не вдалося, тому весь Євросоюз і надалі переходить на “літній” час.

У Центрі громадського здоров’я розповіли, як це може впливати на здоров’я, пише ПІК.

” Вчені з’ясували, що зміна часу впливає, насамперед, на так звані «циркадні ритми», циклічні коливання інтенсивності різних біологічних процесів, пов’язаних зі зміною дня й ночі. Незважаючи на зв’язок із зовнішніми стимулами, циркадні ритми мають ендогенне походження, представляючи таким чином «внутрішній біологічний годинник» організму. Зміна часу двічі на рік порушує сталі циркадні ритми і має всебічний негативний вплив на наш стан”, – йдеться у повідомленні.

Дослідження також показали, що перехід на літній час може знижувати ефективність сну і збільшувати час засинання. Порушення сну, викликані зміною часу, можуть тривати кілька днів, і це особливо важливо для людей, які вже мають розлади сну.

Дослідження, які проводилися в Фінляндії, засвідчили, що порушення “циркадного ритму” під час переходу пов’язані з підвищеним ризиком ішемічного інсульту (ІІ). Кількість госпіталізацій з приводу ІІ зростає впродовж перших двох днів після переводу годинника.

Також це підтверджено дослідженням, опублікованим у «The New England Journal of Medicine», за результатами якого виявилося збільшення кількості серцевих нападів у перший тиждень після переходу на літній час.

За результатами метааналізу саме перехід на літній час хоч і незначною мірою, але помітно збільшує ризик гострого інфаркту міокарду.

Недостатній сон і порушення циркадних ритмів можуть призводити до когнітивних порушень і підвищувати ризик розвитку депресії, знижувати увагу та продуктивність.

Перехід на “літній” час сприяє сонливості на робочому місці та збільшує травматизм на виробництві. Зміни в режимі дня можуть негативно впливати також на якість навчання.

Дослідження свідчать про те, що відмова від переведення стрілок на годину вперед допомагає:

  • запобігти додатковому навантаженню на серцево-судинну систему;
  • уникнути недосипання, зокрема, водіям;
  • зберегти стабільний графік роботи та навчання,  і кращу продуктивність;
  • потурбуватися про внутрішній спокій без зайвої тривожності та посиленого ризику розвитку депресії.

“Тож перейти на «зимовий час» 27 жовтня та лишитися на ньому назавжди — це хороша ідея, яка матиме виключно позитивний вплив на здоров’я населення України”, – зазначили у Центрі громадського здоров’я.

До слова, у Міненерго розповіли, чи вплине на енергетику скасування переведення годинників

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено